Protonentherapiecentrum UMCG bereikt hoogste punt

Pannenbier bij de bouw van het Protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch centrum in Groningen Met het storten van een ruim drie meter dik betonnen dak is het hoogste punt bereikt.

Het beton vormt het dak boven de ruimten waarin later dit jaar de bestralingstoestellen en de deeltjesversneller worden geïnstalleerd. Deze mijlpaal werd donderdag gevierd door bouwvakkers en medewerkers van het UMCG.

Er is nu een jaar gebouwd. Hoewel het gebouw aan de buitenkant bijna af lijkt, is na oplevering nog ongeveer een jaar nodig om alle apparatuur te installeren, af te stellen en te testen.

Met de komst van het centrum worden vijftig nieuwe voltijdbanen gecreëerd. Het gaat om functies als radiotherapeuten, laboranten, klinisch-fysici, maar ook om medewerkers ICT en patiëntenservice.

Volgens planning zullen eind 2017 de eerste patiënten in het centrum worden behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling. Deze behandeling leidt tot minder bijwerkingen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. In het centrum worden op den duur zo’n 600 patiënten per jaar behandeld, zowel volwassenen als kinderen.

Foto: Antoinette Borchert

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.