Provincie: Geen cent extra voor Lifelines

De provincie Groningen schiet het noodlijdende project Lifelines financieel niet te hulp. Het project heeft in het Noorden te weinig banen opgeleverd.

Gedeputeerde Staten vinden het teleurstellend dat Lifelines, waar 107 miljoen euro overheidsgeld in is gestoken, slechts werk biedt aan circa honderd mensen. Lifelines is een project van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, waarbij met jarenlange medische gegevens van 167.000 noorderlingen onderzoek wordt gedaan naar gezond ouder worden.

,,We hadden er meer van verwacht’’, zegt gedeputeerde Patrick Brouns (CDA). Hij noemt Lifelines wetenschappelijk gezien interessant, maar wijst erop dat de noordelijke economie tot nu toe niet veel wijzer is geworden van het project. ,,Als het gaat om de werkgelegenheid en de betekenis ervan voor het regionale midden- en kleinbedrijf, komt Lifelines niet uit de verf.’’

Geen data verkopen

Brouns heeft daar wel een verklaring voor. ,,Bij de start van het project is de deelnemers niet gevraagd of hun gegevens gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden.’’ Daardoor kan bij de ontwikkeling van medicijnen geen zaken worden gedaan met bedrijven. Die zouden kunnen werken aan producten die gezond ouder worden bevorderen.

Zolang Lifelines niet aannemelijk maakt dat het project tot meer banen leidt, komt er geen cent van de provincie. ,,Als er overtuigende argumenten op tafel komen die het tegendeel aantonen , hebben we hier opnieuw een debat’’, aldus Brouns.

‘Huiverig’

De provincie vindt Lifelines vooral een onderzoek dat van nationaal belang is en door het Rijk moet worden gefinancierd. Doel van het onderzoek is deelnemers 30 jaar te volgen om inzicht te krijgen in hoe chronische ziekten ontstaan en verlopen.

Coalitiepartij SP is niet enthousiast over Lifelines. ,,We zijn scherp op de vermenging van wetenschap, zorg en commercie. Sterker nog, we zijn er huiverig voor’’, stelde SP-Statenlid Sandra Beckerman gisteren in de Statencommissie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.