Provincie Groningen: Pensioengeld ABP anders beleggen

Het is onacceptabel dat ABP pensioengeld van ambtenaren wordt geïnvesteerd in de fossiele industrie van Shell, Exxon Mobile en NAM.

Volgens een ruime meerderheid in Provinciale Staten wordt met het pensioengeld indirect geïnvesteerd in de onveiligheid van de Groningers. Gedoeld wordt op de gaswinning die schade en constant aardbevingen veroorzaakt.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABB) zou het ambtenarengeld moeten steken in duurzame energiebeleggingen. Gezien de situatie in Groningen en de klimaatdoelen is dat dringende noodzaak.

Omstreden investeringen

Gedeputeerde Staten raadden het provinciaal parlement aan voor de motie te stemmen, waarin wordt opgeroepen de omstreden investeringen bij het ABP aan de kaak te stellen. SP-Statenlid Christiaan Serbanescu-Kele die het initiatief nam voor de motie, hekelde het ‘grootkapitaal’ en haalde flink uit naar het huidige kabinet. Hij sprak van het kabinet Shell 1 dat danst naar de pijpen van de energiereus.

De VVD had grote moeite met ‘die negatieve socialistische framing’. De leden van het CDA stonden de tenen krom in de schoenen. ,,U bent zoals altijd breedsprakig. U geniet hiervan hè?’’, zei CDA-fractievoorzitter Ronald Knegt.

De SP nam er geen woord van terug . Ze hield de partijen in het provinciebestuur die ook in ‘Den Haag’ de scepter zwaaien een spiegel voor. ,,Wie de schoen past trekke hem aan’’, zei Serbanescu.

Ander geluid

Het CDA stemde voor de motie, omdat de intentie ervan ‘sympathiek over komt’. De andere coalitiegenoot D66 liet een ander geluid horen. ,,Het ABP is verantwoordelijk voor het eigen investeringsbeleid. We zijn hier onderhand kampioen bezig gaan met zaken waar we niet over gaan’’, zei Henri Schijf (D66).

De motie werd gesteund door SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Partij voor het Noorden, PvdA en CDA. Tegen stemden D66, Groninger Belang, VVD en PVV, waardoor de uitslag 29-14 was en de motie werd aangenomen.

Hoewel het om hun pensioen gaat is de ambtenaren op het provinciehuis niets gevraagd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.