Provincie Groningen wars van lozing op de Eems

De provincie wil alles uit de kast halen om te voorkomen dat de NAM afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek loost op de Eems.

Gedeputeerde Staten laten dat weten in antwoord op vragen die zijn gesteld door de Statenfracties van SP, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks.

Alvernatieven

De NAM maakte vorige maand bekend dat er alternatieven worden onderzocht voor de lozing van afvalwater in de diepe ondergrond. Door een lek in een transportleiding kan er al geruime tijd geen productiewater meer worden getransporteerd van Schoonebeek naar Tubbergen. Eén van de vier opties die nu wordt bekeken, is het lozen van gezuiverd afvalwater op de Eems.

Dat voornemen kwam het bedrijf meteen op een stortvloed aan kritiek te staan. ,,Het Eemsgebied moet juist versterkt worden en niet verder afgebroken’’, zei de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer verontwaardigd. Directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap vindt dat de houding van de NAM laakbaar is. ,,Je wentelt je problemen niet af op een kwetsbaar estuarium, dat is echt niet meer van deze tijd.’’

De NAM heeft de plannen toegelicht in een gesprek op het provinciehuis. De provincie kan formeel overigens weinig doen tegen een eventuele lozing, erkennen GS. ,,Ons college heeft geen bevoegdheid hiertegen op te treden’’.

Natuurbeschermingswet

Als natuurwaarden worden geschaad door de lozing, dan moet er bij het ministerie van Economische Zaken aan de bel worden getrokken. Dat gaat namelijk bij de Natuurbeschermingswet over de vergunningen.

GS wijzen er ook nog op dat er in dit geval gebruik wordt gemaakt van een leiding die uitkomt in een gebied dat nog wordt betwist door Nederland en Duitsland. In een klein deel van de Eems is de grens tussen beide landen nog niet definitief vastgesteld. Ook hier geldt dat EZ het bevoegde ministerie is.

Definitieve keuze

De NAM wil in de herfst een definitieve keuze maken. Mocht toch voor de Eems worden gekozen, dan krijgt het gasbedrijf met de provincie te maken. ,,Dan zullen wij in samenspraak met de Staten al het mogelijke doen om deze optie te voorkomen’’, aldus GS.

In Twente neemt het verzet tegen het injecteren van afvalwater toe. Onlangs bleek uit onderzoek van de provincie Overijssel dat twee derde van de NAM-locaties in die provincie licht tot zwaar verontreinigd is. Soms ook nadat de grond er was gesaneerd. Op 21 van de 34 plekken waar gas wordt gewonnen of afvalwater geïnjecteerd, werden giftige stoffen aangetroffen, zoals minerale oliën en chemicaliën. In een aantal gevallen was het grondwater daar ook mee besmet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.