Provincie: Haren moet bij Groningen en Ten Boer

Haren moet samen met Groningen en Ten Boer een nieuwe gemeente gaan vormen.

Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten. Het college vindt dat onvoldoende is aangetoond dat Haren als zelfstandige gemeente een duurzame, (financieel) robuuste en bestuurskrachtige toekomst heeft.

Dat Groningen en Ten Boer samen gaan met ingang van 1 januari 2019, is al langer duidelijk. De gemeenten gaven onlangs aan dat ook Haren welkom is om zich aan te sluiten. Maar de gemeenteraad besloot dat Haren zelfstandig blijft.

Voor de provincie is dat geen optie, bleek dinsdag. De gemeente Ten Boer laat weten achter de fusie met Groningen én Haren te staan. Het Burgercomité Haren reageert woedend op het besluit en stelt dat de provincie vals speelt.

Woordvoerder Gustaaf Biezeveld zegt dat de toekomst van zijn gemeente en haar inwoners wordt opgeofferd aan de ambities van de Stad Groningen. ,,Door Haren te dwingen tot een huwelijk met Groningen, laat de provincie zien maling te hebben aan de democratie en de rechtsstaat. Het burgercomité zal zich samen met de inwoners van Haren op alle mogelijke manieren verzetten tegen deze machtspolitiek.’’

Op woensdag 13 juli is er voor de inwoners van de drie gemeenten een informatiebijeenkomst over het proces dat nu volgt. Het zogeheten herindelingsontwerp van Provinciale Staten wordt, na inspraak, gestuurd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Als de minister en het kabinet dit advies overnemen mondt dat uit in een wetvoorstel aan de Tweede Kamer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.