Provincie bloedt alvast voor North Refinery

De provincie draait voorlopig financieel op voor de sanering van de failliete olieafvalverwerker North Refinery bij Delfzijl.

Inmiddels zijn 23 van de 26 tanks met zwaar vervuilde inhoud geleegd. Een deel daarvan is ontmanteld en afgevoerd. De provincie heeft de curator in staat gesteld de tanks bij North Refinery veilig leeg en schoon te maken. Dat is gebeurd omdat de curator niet over voldoende financiële middelen beschikt.

Lekgevaar

Provinciale Staten zijn achter gesloten deuren geïnformeerd over de aanpak. Ze staan achter de keuze van het provinciebestuur om vaart te maken met de sanering. De mogelijkheid bestond dat tanks zouden kunnen gaan lekken.

Naar verluidt legt de provincie voor deze saneringsronde een bedrag van ongeveer 4 ton op tafel. De inhoud van drie tanks moet nog worden afgevoerd. De sanering laat op zich wachten omdat er in eigen land te weinig verwerkings- en opslagcapaciteit is. Voor het afvoeren van een afvalstroom naar het buitenland, is nog geen toestemming verkregen.

Gedeputeerde Nienke Homan (Milieu, GroenLinks) wil geen mededelingen doen over de financiële afwikkeling van de sanering. Is het denkbaar dat de provincie daar grotendeels voor opdraait? ,,Daar kan ik op dit moment niks over zeggen.’’

Ontmanteling

De curator verwacht dat de ontmanteling van North Refinery eind dit jaar een feit is. Volgens Homan is het dan tijd voor bodeminspecties. ,,In 2013 heeft het bedrijf zelf al veel opgeruimd. We verwachten niet dat er nog ernstige zaken aan het licht komen.’’

De gedeputeerde wil inwoners geruststellen. ,,Er gingen wat verhalen over veiligheids- en milieurisico’s. Ons is gebleken dat die er niet zijn.’’ Om de precieze omvang van de resterende vervuiling te kunnen vaststellen, is nader onderzoek nodig.

Homan stelt dat niet de provincie maar de eigenaar en de eventuele nieuwe koper van het terrein die sanering bekostigen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.