Provincie hoort bezwaren tegen piketjagers

Vertegenwoordigers van de stichting Faunavisie Wildcare uit Westernieland en dierenambulance Zuidhorn maken vrijdag bezwaar tegen de regeling voor aangereden reeën, het zogenaamde valwild. Ze doen dat tijdens een hoorzitting op het provinciehuis.

De regeling houdt in dat dertig geslecteerde jagers in piketdiensten dieren uit hun lijden verlossen met een geweer of hond. Groningen was in 2013 de eerste provincie in Noord-Nederland die het beleid invoerde. Jaarlijks zou het gaan om ruim dieren van de ongeveer drie- tot vierhonderd die worden aangereden.

De provincie ontwikkelde het beleid omdat jagers het werk vaak noodgedwongen illegaal moesten doen. Ze mochten zonder ontheffing geen wild afmaken buiten hun jachtveld en moesten ook toestemming vragen aan de grondeigenaar. Dat leidde in de praktijk soms tot gesol met zwaargewond wild.

Faunavisie Wildcare, de enige reeënopvang in de provincie, en ook de dierenambulance Zuidhorn maken als sinds de invoering bezwaar tegen de regeling. Ze voerden daarom in de afgelopen drie jaren verschillende gesprekken met de provincie en wenden zich nu tot de commissie rechtsbescherming omdat ze er met de provincie niet uitkomen.

Het steekt Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare dat de provincie zonder overleg met zijn stichting alsook de dierenambulance jagers zijn aangewezen. ,,Het kan gebeuren dat de jagers met geladen geweren door tuinen banjeren, op zoek naar een gewonde ree. Ze hebben die privileges. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bovendien is het ook niet nodig. Wij werken prima samen met de dierenambulance en hebben veel ervaring opgebouwd. Niet alle gewonde dieren hoeven doodgemaakt te worden.’’

Lollinga wil vrijdag op het proviciehuis aansturen op samenwerking. ,,Als een dier echt uit zijn lijden moet worden verlost zouden wij contact op kunnen nemen met de jagers van de valwild-regeling.’’ De commissie rechtsbescherming van de provincie zal pas over een aantal weken een uitspraak doen in de zaak.

De bezwaarmakers vrezen voor maatschappelijke onrust, het kan gebeuren dat voor de ogen van kinderen en burgers, zelfs binnen de bebouwde kom en langs de openbare weg, een ree wordt dood geschoten. Ook wordt er meer dierenleed veroorzaakt doordat ook licht gewonde reeën, met goede overlevingskansen, door honden achtervolgd gaan worden alvorens ze worden gedood door de honden of een kogel. Het opsporen (nazoeken) van zo’n ree zorgt voor veel onrust in het veld waardoor ander aanwezig wild dan juist in blinde paniek een weg oversteken maar ook in een kanaal kan springen.

Onbegrijpelijk is dan ook dat een provincie aan een groep hobby jagers meer bevoegdheden en privileges geeft dan een opsporingsambtenaar heeft, er kan zomaar bij u in de tuin een jager staan met een geladen wapen om een vermeend aangereden ree op te sporen zonder dat u daar iets tegen kunt doen, ze staan hierin zelfs boven de politie. Grote terrein beheerders zoals Staatsbosbeheer maar ook de politie zijn bepaald niet gelukkig met het provinciaal besluit en steunen ons in het bezwaar.

De dieren ambulance organisaties zijn absoluut niet tegen de jacht en st. faunavisie heeft zelfs twee bestuursleden die in het bezit zijn van een jachtakte maar voelen ons volledig buiten spel gezet ondanks alle goede afspraken, protocollen en investeringen waar we met de hulpdiensten al jaren op een goede manier samenwerken met het dierenwelzijn als prioriteit.

De hoorzitting is om 14.30 uur in de stafkamer van het provincie huis.

In de bijlage vind u het protocol wildaanrijdingen waar politie en ambulances tot nu toe mee werken in Groningen.

Met vriendelijke groet,

Pim Lollinga

Beheerder / bestuurder van stichting faunavisie wildcare

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.