Provincie klaar met recyclingbedrijf in Farmsum

Schipper Recycling bv overtreedt de milieuregels op de locatie Farmsum. Dat vindt de provincie die het bedrijf een dwangsom van 190.000 euro oplegt.

Volgens Gedeputeerde Staten is de maat vol. Op het terrein ligt te lang een te grote hoeveelheid afvalverbrandingsslakken. Het gaat om 193.000 ton die daar is neergelegd zonder de noodzakelijke bodembescherming. Omdat de slakken giftige stoffen bevatten en de berg zich daar langer dan drie jaar bevindt, gaat de provincie verder tot actie over.

Verbeuren

Meerdere malen is Schipper Recycling dringend verzocht maatregelen te nemen. Als een bedrijf niet voldoet aan een door de overheid opgelegde verplichting, kan een geldbedrag worden geïnd. Dit wordt verbeuren genoemd. Dinsdag besloot het provinciebestuur de verbeurde dwangsommen in te vorderen. Bij Schipper Recycling was dinsdag niemand voor commentaar bereikbaar. Gedeputeerde Nienke Homan stelt dat de afvalverbrandingsslakken op de verkeerde plek liggen. ,,De ondergrond moet hard zijn. Wat ontbreekt is een stabiele bodembescherming.’’ Als die er niet is, moet het afval door het recyclingbedrijf worden afgevoerd.

Volgens Homan is op dit moment niet vast te stellen of er milieuschade is. ,,We kunnen niet onder de berg kijken en dus ook niet vaststellen of de bodem verontreinigd is.’’ Het is niet voor het eerst dat de provincie het aan de stok heeft met een bedrijf dat worstelt met afvalstoffen. Ook in het geval van de failliete olieafvalverwerker North Refinery op industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl zette de provincie de zaak op scherp. De curator van North Refinery werd diverse keren gedwongen maatregelen te nemen om verdere milieuschade te voorkomen.

Harde opstelling

Het ziet er naar uit dat de provincie zich harder opstelt tegenover bedrijven die het volgens haar niet zo nauw nemen met de milieuregels. In het verleden kneep de provincie wel eens een oogje dicht. Dat leidde tot een zeer kritisch rapport van onafhankelijke onderzoekers.

Provinciale Staten pleitten eerder in een motie voor een risicofonds waar ondernemingen die met gevaarlijke stoffen of afval werken, geld stoppen. Als een bedrijf failliet wordt verklaard of om een andere reden niet in staat is afval te verwijderen, kan de provincie aanspraak maken op het geld in de pot. Homan vindt dat het rijk een dergelijk fonds zou moet organiseren en beheren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.