Provincie legt werk bij noodopvang stil

De provincie Groningen heeft met onmiddellijke ingang de werkzaamheden bij de noodopvang voor vluchtelingen in Beerta stilgelegd.

Een inspecteur van de provincie heeft dat gedaan, nadat hij ter plekke tal van overtredingen had geconstateerd. De inspecteur kwam in actie, nadat omwonenden hadden geklaagd over werkzaamheden die niet waren aangekondigd.

Een grondverzetbedrijf was bezig om langs de Hoofdstraat een parkeerplaats voor vrachtauto's aan te leggen. ,,Daarvoor was geen vergunning aangevraagd. Verder bleek de plek niet de juiste en onze inspecteur heeft geconstateerd dat het er niet veilig was”, zegt Henk Bouwkamp, woordvoerder van de provincie.

‘Ik wist niet wat ik zag toen daar een graafmachine aan het werk ging'

Het bedrijf dat op eigen houtje met de werkzaamheden is begonnen, heeft opdracht gekregen een plan van aanpak te schrijven. ,,Ook moet de schade worden hersteld en we stellen het bedrijf ook verantwoordelijk voor alle schade die mogelijk is ontstaan”, zegt Bouwkamp.

Onduidelijkheid

Waarom het bedrijf op eigen houtje aan de slag is gegaan, weet Bouwkamp niet. Vorige week was er nog een onderhoud met de uitvoerder van het project, de provincie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Tijdens dat onderhoud is met geen woord gerept over de werkzaamheden, waarover nu enige rumoer is ontstaan.

,,Ik wist niet wat ik zag toen daar een graafmachine aan het werk ging”, vertelt Ronald Tuik, lid van de klankbordgroep. Als omwonende heeft hij zicht op de locatie van de noodopvang. ,,Ik mag hopen dat het hierbij blijft en dat het project verder foutloos verloopt.”

De omwonenden krijgen op korte termijn een brief, met daarin tekst en uitleg hoe het een en ander heeft kunnen gebeuren. Ook op de informatieavond op 21 januari komen de betrokken partijen terug op het voorval.

1-0 achter

De gemeente Oldambt baalt stevig van wat er in Beerta is gebeurd. ,,Dit is niet de communicatie die we willen”, zegt wethouder Laura Broekhuizen (PvdA). ,,We hebben de bewoners beloofd ze goed te informeren en nu krijg je dit weer. We staan nu met 1-0 achter.”

De parkeerplaats voor vrachtverkeer moet worden aangelegd langs de Beukenlaan. Dat is de weg naar Het Wold, vlak voor de Glanslibelbrug. Zo'n parkeerstrook is nodig omdat vanaf de derde week in januari veel zwaar transport wordt verwacht. Ongeveer vierhonderd vrachtauto's zijn er nodig om de goederen voor de noodopvang aan te voeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.