Provincie mag Schipper Recycling aanpakken

De provincie is voor het opleggen van een dwangsom van 190.000 euro aan Schipper Recycling niet teruggefloten door de commissie rechtsbescherming.

Deze interne commissie vindt dat het provinciebestuur op goede gronden maatregelen neemt tegen het bedrijf in Farmsum. De spelregels die betrekking hebben op milieu en bestuur zijn juist gehanteerd.

Volgens de provincie ligt op het terrein te lang een te grote hoeveelheid afvalverbrandingsslakken. Het gaat om 193.000 ton die daar is neergelegd zonder de noodzakelijke bodembescherming. Omdat de slakken giftige stoffen bevatten en de berg zich daar langer dan drie jaar bevindt, is Schipper Recycling meerdere malen verzocht maatregelen te nemen. De provincie vindt dat het afval bij gebrek aan stabiele bodembescherming door het recyclingbedrijf moet worden afgevoerd.

Dwangsom van 190.000 euro

Op dit moment zou niet vast te stellen zijn of de bodem onder de afvalberg verontreinigd is. Schipper Recycling had bij de commissie rechtsbescherming bezwaar gemaakt tegen de dwangsom van 190.000 euro. De commissie vroeg het bedrijf met aanvullende informatie zijn argumenten kracht bij te zetten. Toen die informatie niet kwam, verklaarde de commissie het bezwaar niet ontvankelijk en adviseerde het provinciebestuur dit ook te doen. Gisteren besloten Gedeputeerde Staten het advies van de commissie over te nemen.

Schipper Recycling kan in beroep gaan bij de bestuursrechter van de Rechtbank Noord-Nederland. Dat moet binnen zes weken gebeuren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.