Provincie: nog geen greep op afvalbedrijven

De provincie heeft onvoldoende zicht op het ontstaan van problemen bij afvalbedrijven. Onderzoek naar recente incidenten is nodig.

Dat staat in een interne rapport ‘Onderzoek afvalbedrijven in de provincie Groningen’, dat in opdracht van Gedeputeerde Staten is gemaakt. Aanleiding is de brand vorig jaar bij Talen Recycling in Stadskanaal.

Uit het rapport blijkt dat de provincie, als het om calamiteiten zoals branden en faillissementen gaat, met de handen in het haar zit. Hoge kosten voor overheden treden het vaakst op in Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Groningen.

Wat opvalt is dat met name hoge kosten voor overheden en verzekeraars, incidenten, klachten van omwonenden en milieuschade terugkomen. Bij de provincie Groningen ging het de afgelopen jaren om miljoenen.

Hogere financiële risico’s

De provincie noemt als belangrijke oorzaak van de problemen het feit dat afvalbedrijven eerst geld krijgen voor het afval dat ze innemen. Vervolgens moeten ze dat geld uitgeven aan de verwerking. De laatste twee jaar is weer sprake van hogere financiële risico’s bij afvalbedrijven.

Dat komt omdat de verwerkingskosten van afval steeds meer toenemen zodat het vaak langer ligt opgeslagen.

De provincie keek naar 56 afvalbedrijven en wil niet het complete rapport maar alleen de bevindingen en de aanpak prijsgeven. ,,Dat komt omdat er veel bedrijfsinformatie in is verwerkt. Die kunnen en willen we niet openbaar maken’’, zegt gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks).

,,Wat opvalt is dat afvalbedrijven hier meer afval ontvangen dan er verwerkt wordt. In deze provincie wordt ook meer afval opgeslagen dan in Groningen wordt geproduceerd. We willen weten hoe dat komt.’’

Calamiteiten

Homan gaat ook in op het voorstel van Provinciale Staten om meer financiële zekerheid te creëren als een afvalbedrijf op de fles gaat of in problemen komt vanwege extra kosten door calamiteiten. De Staten vroegen of het mogelijk is bij de vergunningverlening aan een ‘nieuw vervuilend bedrijf’, een depot of bankgarantie te bedingen voor de mogelijke kosten van sanering.

Afvalbedrijven hebben hiertoe geen verplichting. Homan wijst op de vele afvalbedrijven die onder de gemeenten vallen. ,,Met de gemeenten kijken we hoe we de milieurisico’s kunnen beperken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.