Provincie tegen uitkleden van Refaja ziekenhuis in Stadskanaal

Provinciale Staten verzetten zich tegen een dreigende ontmanteling van het Refaja. Zij steunen Stadskanaal bij alle inspanningen om een volwaardig ziekenhuis te behouden.

Volgens de Staten is dat van groot belang voor de leefbaarheid van de hele regio. Acute klinische verloskunde maakt deel uit van de basiszorg die een regioziekenhuis moet bieden. Daar komt bij dat het Refaja een belangrijke werkgever is in Zuid-Oost Groningen.

Treant Zorggroep afdeling klinische verloskunde sluiten

Het bestuur van de Treant Zorggroep wil de afdeling klinische verloskunde in Stadskanaal sluiten. Het bestuur van Treant heeft aangegeven dat ook andere klinische afdelingen worden omgevormd tot polikliniek en dagbehandelingen. Dit betekent dat opnames verplaatsen naar andere locaties.

Provinciale Staten nemen motie aan

Provinciale Staten namen de motie ‘Ons Refaja’ aan. Alleen de VVD stemde tegen. SP-Statenlid Christiaan Serbanescu-Kele is blij met de brede steun in de Staten. Het argument van Treant dat de plannen voor het verhuizen van de afdeling verloskunde nodig zijn omdat ziekenhuizen complexe zorg moeten concentreren, wijst hij van de hand. ,,Daar hebben we het totaal niet over. Niemand stelt voor om een pylorussparende pancreaticoduodenectomie in Stadskanaal aan te bieden. Maar de blindedarmoperatie en de bevalling moeten gewoon dicht bij huis kunnen gebeuren.’’

Weinig invloed op toekomst ziekenhuiszorg

Serbanescu erkent dat de provincie weinig directe invloed heeft op de toekomst van de ziekenhuiszorg. De motie heeft vooral symbolische waarde. ,,We moeten laten zien dat ook de volksvertegenwoordiging van de provincie achter Refaja staat.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.