Provincie wil andere plek windmolens ‘Paddepoel’

De werkgroep Paddepoel Energiek begint opnieuw aan een zoektocht naar een geschikte locatie voor drie kleine windmolens. De beoogde plek is afgekeurd.

De provincie wijst die plek, even buiten de gemeentegrens, bij nader inzien af vanwege ruimtelijke bezwaren. Eerder werkte GS nog enthousiast mee aan het proefproject door er ruimte voor te scheppen in de omgevingswet. Ook de gemeente Zuidhorn werkte mee.

Volgens een woordvoerder van de provincie is de plek, op een oude dijk, toch niet geschikt omdat de windmolens dan toch wat meer boven het maaiveld uitsteken dan is toegestaan. Mogelijke aanpassingen zouden de dijk kunnen aantasten.

Energieneutraal

Paddepoel Energiek, die de gelijknamige woonwijk in de stad Groningen energieneutraal wil maken, wilde voor de babymolens samen met Grunneger Power een ‘opwekcoöperatie’ oprichten volgens de postcoderoosregeling.

Leden staken de afgelopen jaren heel wat tijd in de voorbereidingen, in de hoop dat de molens binnen afzienbare tijd stroom zouden leveren.

Een woordvoerder van de werkgroep begrijpt desondanks het besluit van de provincie wel. ,,Maar voor ons is het jammer. We moeten weer bij nul beginnen.’’

Bij het onderzoek naar dertien mogelijke locaties voor de molens stak de omstreden plek er met kop en schouders bovenuit. Volgens de provincie zijn er in de buurt van de oorspronkelijke locatie wel andere plekken beschikbaar.

De werkgroep: ,,Dat gaan we nu uitzoeken. De molens zijn niet groot en daarom is de locatie cruciaal. Ze moeten namelijk een gezonde businesscase opleveren. We plaatsen ze niet alleen omdat het leuk is.’’

Financiële steun

De werkgroep krijgt voor haalbaarheidsonderzoeken en de coöperatie financiële steun van de provincie.

Paddepoel Energie werd eerder dit jaar aangewezen als een van de zes voorbeeldwijken en -dorpen in de provincie die energieneutraal willen worden. Dat levert op zich geen geld op.

Ruim vijftig bewoners van Paddepoel Noord doen via de werkgroep samen aan energiebesparing. Met Groningen Woont Slim gaat de werkgroep binnenkort aan de slag in het noordoostelijk deel van Paddepoel en het noordelijk deel van de naastgelegen wijk Selwerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.