Provincies mogen waterpeil in Lauwersmeer verhogen

De provincies Groningen en Friesland mogen het waterpeil in het Lauwersmeer de komende twee jaar in het voorjaar voor zes weken verhogen met maximaal 41 centimeter. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat plan goedgekeurd.

Met het verhogen van het waterpeil hopen de provincies dat er meer waterriet komt en dat de begroeiing van de oevers afneemt. Daarmee zou het leefgebied voor bijzondere vogelsoorten zoals de grauwe kiekendief en de porseleinhoen moeten verbeteren. Deze vogels hebben het in heel Europa moeilijk.

Boeren in de omgeving hebben hun zorgen geuit. Zij vrezen schade aan gewassen als onder extreme weersomstandigheden te weinig water kan worden gespuid in het Lauwersmeer. De provincie Groningen liet eerder al laten dat ze te allen tijde wil voorkomen dat landbouwers schade lijden.

Natuur- en milieuorganisaties pleiten al jaren voor tijdelijke verhoging van het waterpeil om verruiging van het landschap te voorkomen. Nu overwoekeren struiken en bomen waardevolle en bijzondere gebieden.

De kuddes Schotse Hooglanders en konikpaarden kunnen er niet tegen grazen, waardoor slikachtige oevers en rietmoerassen verdwijnen. Voor vogelsoorten wordt het gebied daardoor minder aantrekkelijk.

De provincie Groningen laat dinsdag weten dat bij het verder uitwerking van de plannen voor natuurbeheer rekening wordt gehouden met bezwaren. Met ondernemers die zich zorgen maken, zullen gesprekken plaatsvinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.