Pruiksma directeur van Museum Nienoord

Oud-directeur Geert Pruiksma (foto) van museum De Buitenplaats in Eelde treedt per 1 januari aan als directeur van Museum Nienoord in Leek.

Twee dagen per week gaat hij zich wijden aan het voormalig Nationaal Rijtuigmuseum. Volgens de Leekster burgemeester Berend Hoekstra treedt Pruiksma op als cultuurdirecteur. Om kosten te besparen worden ambtenaren op het gemeentehuis belast met operationele taken.

De voormalige directeur Gitta op den Akker was veel tijd kwijt met het coördineren van de vrijwilligers die voor het museum werken, zegt hij. ,,Daar willen we Pruiksma niet mee belasten.''

Volgens Hoekstra is Pruiksma ingevoerd in de koetsenwereld. Vorig jaar trok het museum negenduizend betalende bezoekers. Dat aantal moet omhoog. Onlangs is een donateursactie op touw gezet die vooral inwoners van de gemeente Leek aan het museum moet binden. Burgemeester Hoekstra is voorzitter van de taskforce die in november werd opgericht om het noodlijdende museum te redden.

Pruiksma combineert zijn taak als directeur bij Museum Nienoord met zijn werkzaamheden voor de klassieke academie. Daarmee is hij drie dagen in de week belast. Hij was 12,5 jaar verbonden aan De Buitenplaats. Zeven jaar lang vormde hij met oprichter Jos van Groeningen de directie.

Onder leiding van Pruiksma is De Buitenplaats gepositioneerd als plek voor tentoonstellingen met conceptueel-figuratieve kunst, podiumkunsten, presentaties en rondleidingen in museum, tuin en het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis. De huidige directeur van De Buitenplaats is Patty Wageman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.