Psycholoog mag man geen ‘dader’ noemen

Een Groninger psycholoog riskeert een straf van het medisch tuchtcollege omdat hij de ex-partner van een patiënt ‘dader’ noemde.

De bekende psycholoog/schrijver/spreker Martin Appelo uit Den Andel moest zich deze week verantwoorden omdat hij in de ogen van het tuchtcollege wat te voortvarend was opgekomen voor een patiënt. Hij behandelde een vrouw die een posttraumatische stressstoornis had opgelopen nadat ze was mishandeld door haar ex-partner.

Het stel was na een rechtszaak over de scheiding door een rechter verplicht tot mediation. Maar psycholoog Appelo vond die mediation niet verstandig omdat zijn patiënt nog helemaal in de war was van de mishandeling.

Tuchtcollege

Hij schreef daarom een brief aan de mediator om uitstel te vragen, vanwege de mishandeling, en noemde de ex-man daarin ‘dader’. Als bewijs daarvoor voegde hij stukken toe over een boete die de man had moeten betalen na de mishandeling en een verslag van een huisarts over haar verwondingen.

De ex-man diende klachten in bij het tuchtcollege. De tucht-rechters lieten tijdens de zitting al doorschemeren dat Appelo waarschijnlijk buiten zijn boekje is gegaan. ,,Volgens de NIP-beroepscode voor psychologen mag een behandelaar alleen over zijn eigen patiënt rapporteren en niet over anderen’’, zei de voorzitter van het college. ,,U hebt toestemming van de betrokkene nodig om over hem of haar te rapporteren aan derden’’, zei een collega-tuchtrechter.

Bescherming

De psycholoog reageerde dat hij alleen zijn patiënt maar wilde beschermen. ,,De NIP-code vraagt dat ook van mij als behandelaar. Ik heb naar mijn idee te goeder trouw gehandeld. Om mijn patiënte te kunnen beschermen had ik dus aan de man die haar mishandelde moeten vragen of ik aan zijn daden had mogen refereren. De kans dat die man dan 'nee' had gezegd, lijkt mij 100 procent, terwijl het wel deze man was waartegen ik mijn patiënte wilde beschermen.’’

Het is de tweede keer in korte tijd dat Appelo voor het medisch tuchtcollege moet verschijnen. Onlangs kreeg hij een berisping vanwege zijn confronterende aanpak bij een relatietherapie, waarin hij de vrouw ‘dramaqueen’ noemde.

menu