Publieksacademie voor de Rechtspraak gaat over de boven- en onderwereld

Criminaliteit heet tegenwoordig steeds vaker ondermijning. Maar wat is dat? Daarover gaat de dertiende editie van de Publieksacademie voor de Rechtspraak, op woensdag 25 april in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen (19.00 uur).

Spreker namens het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is officier van justitie Dirk ten Boer. Hij is teamleider ondermijning.

Geweld, bedreiging en intimidatie

Volgens het OM schaadt de ondermijnende criminaliteit de maatschappij en daarmee iedereen. Ondermijning gaat gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie en draait maar om een ding: het verdienen van zoveel mogelijk geld.

Dirk ten Boer zal uitleggen hoe het OM er tegen optreedt. En dat is vooral samen met anderen, met de politie, met gemeenten en de burger zelf.

Geen slachtofferloos delict

De tweede spreker is Jeroen van Bruggen, strafrechter bij de rechtbank Noord-Nederland en als rechter voorzitter van de Noordelijke Fraudekamer. Hij ziet veel zaken die met ondermijning te maken hebben.

Van Bruggen: ,,Ik zal iets vertellen over de strafwaardigheid van ondermijning. Het is, anders dan wel eens wordt gedacht, geen slachtofferloos delict. En het is ook geen misdaad die uit impulsiviteit wordt gepleegd. Er wordt goed over nagedacht, dat er slachtoffers zijn wordt op de koop toegenomen.’’

Openbaarheid van de rechtszaal

Anders dan het Openbaar Ministerie wel eens oppert, meent Van Bruggen dat het aan de rechter is om over ondermijning te oordelen. ,,Er worden wel zaken door het Openbaar Ministerie geschikt. Daar ben ik geen voorstander van. Het wekt de indruk dat zaken worden afgehandeld in schimmige achterkamertjes. Ik kies voor de openbaarheid van de rechtszaal.’’

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een initiatief van deze krant in samenwerking met het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, de rechtbank Noord-Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen.

Er zijn 300 (gratis) kaarten beschikbaar. Voor informatie: www.dvhn.nl/rechtspraak

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.