PvdA Stad: sportschool Kelderwerk moet blijven

De stadse PvdA-fractie vindt dat de gemeente Groningen actie moet ondernemen om sportschool Kelderwerk open te houden. Het project dreigt ten einde te komen door huisvestingsproblemen.

Kelderwerk is een stichting die een sportschool runt in de voormalige Rabo-toren in de wijk Paddepoel. Van ex-gedetineerden tot vluchtelingen en van studenten tot Stadjers, iedereen komt er. Kelderwerk biedt onder meer plek aan mensen die willen reïntegreren.

Belangrijke maatschappelijke functie

Woningcorporatie Lefier gaat de toren ombouwen voor jongerenhuisvesting en dus moet Kelderwerk voor het einde van de maand vertrokken zijn. Een nieuw pand kan de stichting tot nu toe niet vinden.

‘Veel kwetsbare Groningers kunnen straks mogelijk niet meer sporten’, schrijft de PvdA-fractie aan het stadsbestuur. Ook de SP stelde onlangs vragen aan de wethouder over Kelderwerk.

De sportschool hanteert lage tarieven en heeft geen langlopende abonnementen. Daardoor kunnen veel mensen met een kleine beurs toch terecht in een sportschool. Raadslid Jan Pieter Loopstra: ,,Het is meer dan een fitnesscentrum. Het geeft mensen die het moeilijk hebben weer perspectief.’’

Bestaansrecht

Kelderwerk werkt met vrijwilligers. Zij krijgen de kans om opleidingen of cursussen te volgen. De PvdA vraagt het college van B en W mee te helpen zoeken naar geschikte en betaalbare huisvesting. ,,Het project is immers uniek en heeft zijn bestaansrecht zonder meer bewezen’’, zegt fractievoorzitter Carine Bloemhoff.

Kelderwerk ontstond zo’n 15 jaar geleden, naast poppodium Simplon. Sinds de oprichting maakte het al van meerdere plekken gebruik. Zo zat het een tijdje in het oude RKZ in Helpman en in een kerk in de Korrewegwijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.