PvdA boos om bezuiniging die RUG 4 miljoen en 180 banen dreigt te kosten

Kamerlid Henk Nijboer. Foto: ANP/Jerry Lampen

,,De overheid moet de werkgelegenheid in Groningen juist bevorderen, en Groningers, Friezen en Drenten moeten zeker zijn van toegankelijke zorg.'' Dat stellen Kirsten van den Hul en Henk Nijboer (PvdA) in kamervragen over een dreigende bezuiniging bij de RUG.

De Tweede Kamer bespreekt maandag de herverdeling van onderwijsgeld die de overheid voor ogen heeft. Daarbij gaan er meer middelen naar bèta en techniek, waardoor alfa-, gamma- en medische opleidingen met bezuinigingen te maken krijgen. Voor de RUG zou de herverdeling neerkomen op een korting van 3,8 miljoen euro. ,,Dat betekent een verlies van 180 fte en dat zijn in de praktijk veel meer mensen'', stelt bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG.

'Deze maatregel verschuift de knelpunten alleen'

Van den Hul en Nijboer willen van het kabinet weten of er vooraf een analyse gemaakt is van de gevolgen van deze bezuinigingen voor individuele onderwijsinstellingen. ,,Zo nee, vindt u ook niet dat dit wel zou moeten voordat u overgaat tot dergelijke bezuinigingen?'' Ze vrezen vooral de gevolgen voor zorg en werkgelegenheid.

Ook de Universiteitsraad van de RUG heeft zich in een statement uitgesproken tegen de herverdeling van de onderwijsmiddelen. ,,Deze maatregel verschuift de knelpunten alleen'', stelt de raad. ,,Wij zijn tegen elke herverdeling waarbij investeringen in het ene wetenschapsgebied ten koste gaan van een ander.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen