PvdD eist openheid over ringweg

De politieke messen-slijperij rond de vertraging van de Ring Zuid in Groningen is begonnen. De Partij voor de Dieren wil meer openheid over de gang van zaken nu de bouwtijd van drie naar zes jaar is gegaan.

De statenfractie van de partij in Groningen zit vol vragen. Statenlid Kirsten de Wrede wil in elk geval weten hoe het kan dat gedeputeerde Fleur Gräper (D66) pas half juni bekendmaakte dat oplevering in 2021 onhaalbaar was. Gräper is voorzitter van de stuurgroep Aanpak Ring Zuid.

Verslechterde verhoudingen?

De projectorganisatie wist begin juni al dat er sprake was van een drie jaar langere bouwtijd. Sterker nog: bouwer combinatie Herepoort stelt in november 2017 al een streep door het geplande opleveringjaar te hebben gezet en dat ook gemeld te hebben bij de stuurgroep. Hoe zit dat? Is er misschien sprake van verslechterde verhoudingen met de aannemer?

De Wrede wil ook meer openheid over de zomerstremming, die bedoeld was om de vertraging met een jaar in te korten. De stremming werd op het laatste moment – tientallen wegenbouwers stonden met speciale apparatuur klaar om vijf tot weken aan de slag te gaan – afgeblazen.

Zomerstremming: wie heeft gelijk?

Lag dit aan Herepoort of aan de stuurgroep? Die geven elkaar de schuld. Volgens Herepoort had de stuurgroep Aanpak Ring Zuid geen tijd en niet genoeg specialisten in huis om het noodplan te beoordelen. De stuurgroep sprak van onvoldoende zicht op de risico’s.

Ook zijn er vragen over de deskundigheid van de bouwer. Herepoort weet al twee jaar dat het de ringweg mag bouwen en stak ook al een vol jaar in de voorbereidingen tijdens de aanbesteding. Toch ging het mis bij het inrijden van de Helperzoomtunnel. Ligt dat aan Herepoort of klopten de gegevens van de stuurgroep niet?

Natuur niet vergeten

Aanpak Ring Zuid probeert ondertussen, net als andere organisaties waaronder Groningen Bereikbaar, de gevolgen van de vertraging voor bijvoorbeeld andere werkzaamheden in kaart te brengen. Volgens de Partij voor de Dieren moet dat ook gebeuren ten aanzien van de natuur.

De Wrede: ,,Op welke wijze houdt de provincie rekening met de effecten van de langere werkzaamheden op dieren en natuur? Zijn er aanvullende maatregelen nodig om dierpopulaties te ontzien?’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.