PvdD: geen paarden in binnenstad bij Gronings Ontzet

De Groninger Partij voor de Dieren protesteert ertegen dat de paardenkeuring bij Gronings Ontzet verhuist naar de harde vloer van de Grote Markt.

De drukke omgeving levert de dieren volgens de partij stress op en de ondergrond zou, ondanks een zandlaag, te glad zijn.

Altijd al stedelijk

De PvdD stelt vragen aan het stadsbestuur en schrijft dat de keuring altijd plaatsvond in het Stadspark. Dat klopt niet. Al sinds mensenheugenis is de keuring op de Ossenmarkt, een net zo’n stedelijke omgeving. In het Stadspark is het concours tijdens de viering van Gronings Ontzet.

Aan het punt doet die vergissing weinig af. Fractievoorzitter Gerjan Kelder: ,,We vragen ons af of zo’n keuring überhaupt nodig is, maar als je het dan doet, doe het dan in een goede omgeving.’’

De keuring is verplaatst van de Ossenmarkt naar de Grote Markt door de gemeente in overleg met de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. De hoop is dat de nieuwe plek meer publieke belangstelling oplevert. Heel, heel lang geleden, was de keuring ook op de Grote Markt. Een beroemd schilderij van Otto Eerelman uit 1920 laat dat zien.

Schapen scheren

De dierenpartij maakt zich meer zorgen om dierenwelzijn bij evenementen in de stad. In juni van dit jaar werden in het Noorderplantsoen schapen geschoren. De partij zegt veel meldingen te hebben gekregen van toeschouwers die ervan schrokken hoe hardhandig met de schapen omgesprongen werd.

Een verslaggever van deze krant zag dat kinderen huilend wegliepen, omdat ze schrokken toen schapen wonden opliepen. Volgens de beheerder van de kudde, Bauke Arends, gebeurde er niets om bezorgd over te zijn. ,,Als ik me scheer, snijd ik mezelf ook wel eens’’, zei hij.

De PvdD ziet dat anders. Volgens de partij kunnen de schaapsscheerders ook op een andere manier werken. Kelder: ,,Schapen scheren hoeft niet haastig te gebeuren, het kan ook in een kalmer tempo. Dit bespaart de dieren pijn en stress.’’

Geen dieren als trekpleister

In het algemeen vindt de PvdD dat dieren geen trekpleister zouden moeten zijn voor evenementen. Het stipt deze twee evenementen aan. ‘Maar we zien deze voorbeelden als een mogelijke trend’, schrijft Kelder aan het college van burgemeester en wethouders.

Foto: De paardenkeuring op de Ossenmarkt in 2015 (Corné Sparidaens)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.