Pythagoras zorgt voor patstelling in Groningen

Het dreigt een onoplosbaar wiskundig probleem te worden: de bouw van appartementen op het binnenterrein van het Pythagorascomplex in Groningen.

Ze torenen tot zes meter de lucht in: de veertien appartementen verdeeld over drie gebouwen op het binnenterrein van het wooncomplex in de Noorderplantsoenbuurt dat grenst aan de Stadhouderslaan, de Kerklaan en de Louise Henriëttestraat. Af zijn ze nog niet - en als het aan de tachtig omwonenden ligt gebeurt dat ook niet. Ze zien de woningen liever vandaag dan morgen verdwijnen.

Gelijk na jaren strijd

Sterker: afbreken is in hun ogen het enige logische lezing van een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde eind juli vorig jaar dat het op die plek nooit tot huizenbouw had mogen komen. Kink in de kabel was het feit dat de appartementen op twee meter afstand van de Pythagoraswoningen zijn gebouwd. Dit had minstens drie meter moeten zijn.

De rechterlijke uitspraak leverde de omwonenden hun gelijk op, na een jarenlange (juridische) strijd. Projectontwikkelaar Guus Teerling, die bot ving in het hoger beroep dat hij aanspande tegen het Raad van State-besluit, liet de bouw stilleggen. Overleg tussen de omwonenden, Teerling en de gemeente - de vergunningverstrekker - moest leiden tot een oplossing. Een oplossing die tot op heden uitblijft.

Compromis: verduurzaming en vergroening

Volgens projectontwikkelaar Teerling hebben de omwonenden de stekker uit de gesprekken getrokken. „Wij zijn bereid tot een compromis: sloop van drie van de veertien appartementen, plus verduurzaming en vergroening van het terrein. Denk aan groene daken en fruitbomen. Maar daar gaan de bewoners niet meer akkoord, helaas. Er zijn er een paar die per se volledige sloop willen. Dat is niet reëel.”

Gerard van de Poll, de voorzitter van de bewonersorganisatie Noorderplantsoenbuurt die ijvert voor het belang van de omwonenden, betoogt het tegenovergestelde.

Gemeente aan zet

„De omwonenden zijn heel welwillend”, zegt hij. Bovendien, stelt Van de Poll, is de uitspraak van de Raad van State niet voor meerdere interpretaties vatbaar. „De gemeente heeft een fout gemaakt door die vergunning af te geven. Je zou denken dat ze dan nu ook zorgen dat de boel wordt afgebroken en dat er een nieuw plan komt.”

Om de gemeente in beweging te krijgen, dienden de omwonenden een handhavingsverzoek in. Gemeentewoordvoerder Hans Coenraads laat weten dat de gemeente onderzoekt of dat nodig is en zich beraad op eventuele vervolgstappen. „We hadden gehoopt dat het overleg tot een aanvaardbaar alternatief plan zou leiden. Dat is jammer genoeg niet gelukt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.