Quiet Groningen van start: het begin van het einde aan stille armoede

Een medewerker van de gemeente Groningen biedt Marjan Moesker en Pim Loeff van Quiet Groningen een cheque aan . Foto Geert Job Sevink

De nieuwe organisatie Quiet Groningen zet zich in om mensen in stille armoede te helpen. De Groningse variant op het Tilburgse initiatief ging vanmorgen officieel van start in beachclub Kaap Hoorn. ,,We willen meer vanuit het hart werken in plaats van nog meer met de linker hersenhelft.’’

Zo verwoordde projectleider Marjan Moesker de kern van wat Quiet Groningen wil doen: de pijn verzachten van mensen die leven in (stille) armoede, dankzij kleine en grote(re) daden van medemenselijkheid.

Denk aan de fietsenmaker die af en toe gratis een band plakt of een licht maakt, de fotograaf die eens per maand kosteloos een portret maakt of een restaurant dat een gratis maaltijd voorschotelt.

Moesker: ,,Veel mensen hebben geldproblemen omdat ze moeite hebben hun financiële situatie digitaal te beheren. Daardoor worden papieren verkeerd ingevuld. Wat volgt zijn hoge terugvorderingen en steeds meer mensen die naar de krediet- of voedselbank moeten omdat ze hun schulden niet meer kunnen betalen. Tot huisuitzetting aan toe.’’

Markplaats, maar dan anders

Daarom dus, een initiatief dat mensen die het nodig hebben helpt, zonder dat er een hoop ingewikkeld papierwerk bij komt kijken.

Het enige wat ze hoeven doen is zich aanmelden bij de Quiet Community , een (online) marktplaats voor gratis diensten. Alle ‘leden’ van Quiet krijgen via het digitale platform maandelijks een gratis product of dienst aangeboden. Ook worden ze ingeschreven bij de Voedselbank.

Wie geen computer heeft of het lastig vindt online zijn weg te vinden, kan binnenlopen in het gebouw van de Voedselbank aan de Ulgersmagweg. Hier huist Quiet Groningen voorlopig, tot een eigen onderkomen is gevonden.

Netwerk

Quiet Groningen is een van de drie regionale ‘kantoren’ van het groeiende netwerk, dat vorig jaar in Tilburg ontstond. Naast projectleider Moesker, staan Groningers Nathascha Huiszoon en Pim Loeff aan het roer van de Groningse organisatie, die weldra een stichting wordt.

Samen met zo’n vijftien vrijwilligers, de Voedselbank Groningen en tientallen sponsoren en donateurs, waaronder de gemeente Groningen en Medisch Centrum Zuid, hoopt het drietal het netwerk van helpers en zij die hulp nodig hebben spoedig uit te breiden.

’Lawaai’ voor stille armoede

Dat een leven in (stille) armoede iedereen kan overkomen, bleek uit het verhaal van Bart, die door Quiet Groningen gevraagd was te spreken over zijn leven. Hij vertelde tijdens de drukbezochte bijeenkomst hoe een persoonlijke crisis en een hevige verslaving leidden tot het verlies van onder meer zijn onderneming en zijn huis.

,,Ik heb alles verloren in materiële zin, maar ben als mens gegroeid. Ik ben nu in staat om mijn ervaring met andere mensen te delen en hen te helpen.’’ Bart is blij met Quiet. ,,Het is een prachtig initiatief dat mensen de kans biedt om dingen te doen die ze normaal niet kunnen betalen. Verder kan het ze kracht en vertrouwen geven om het leven weer aan te gaan.’’

Isolement

Een van de grote problemen van stille armoede, betogen zowel Moesker als Bart, is dat veel mensen in een isolement raken. ,,Ook hier zijn vandaag maar een paar leden’’, constateerde Bart.

,,Wij proberen voor deze mensen een duwtje in de rug te zijn’’, lichtte Moesker toe.

Ze benadrukte dat de groep die in onze samenleving ’buiten de boot valt’ groter is dat over het algemeen wordt aangenomen: 1 op de 8 Nederlanders leeft onder de armoedegrens.

Onder hen een flink aantal ouderen, allochtonen, alleenstaande ouders, laaggeschoolde jongeren en mensen met psychiatrische problemen, voor wie Quiet opkomt.

Moesker: ,,We hebben het overheid die het goed bedoelt, maar technocratisch, zakelijk en marktgericht is. Die ervan uitgaat dat de maatschappij vooral bestaat uit hogeropgeleide digitale mensen. Maar dit is maar een klein deel, daar moeten we ons bewust van worden.’’

Meer weten? Zie www.quietgroningen.nl

menu