RAF-trio kan in het halve land verblijven

De drie voortvluchtige terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) die mogelijk in Nederland verblijven, kunnen in het halve land zitten.

Straal van 300 kilometer

Het door de Duitse politie gezochte trio - Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub en Daniela Klette - zou zich kunnen ophouden in Noord- of Oost-Nederland, zo werd donderdag bekend. Maar de drie kunnen ook in het uiterste zuiden van Denemarken zitten, het uiterste westen van Polen of het oosten van Duitsland, tot in Leipzig en Berlijn. Mogelijk doen zij zich voor als toeristen.

Dit schrijft het Duitse Zeit Online op basis van politiebronnen. Hierbij heeft de nieuwssite een straal van 300 kilometer aangehouden. Deze afstand zou het links-radicale trio, na twee overvallen in Duitsland, afgelegd kunnen hebben met hun vluchtauto. Er is onderzoek gedaan naar de kilometerstand en dus het bereik van de wagen.

Groot zoekgebied

In Nederland kunnen de drie gezochte RAF-terroristen in ongeveer de helft van het land zijn neergestreken. Op een kaart bij het verhaal van Zeit Online wordt een groot zoekgebied aangegeven, grofweg ten noorden en ten oosten van de lijn Arnhem - Harderwijk - Lelystad - midden van de Afsluitdijk.

Het volledige vasteland van Friesland ligt in het zoekgebied, evenals onder meer Groningen en Drenthe. De grens van het gebied loopt over Ameland. De terroristen verblijven niet op Vlieland of Terschelling, mogelijk wel op Schiermonnikoog, blijkt uit de kaart (zie onder).

Mobiele telefoon

Er is nog iets, naast het onderzoek naar de kilometerstand van de vluchtauto. Een van de mobiele telefoons van het trio zou in Nederland gelokaliseerd zijn, aldus Zeit Online. En daarmee is een eventuele verblijfplaats veel nauwkeuriger te bepalen. De Duitse autoriteiten willen hier echter niet meer over zeggen.

,,Dat de drie in Nederland verblijven, is een ‘denkmodel’. Voorlopig laten wij het hier bij’’, zegt Lutz Gaebel van het openbaar ministerie in de deelstaat Niedersachsen. ,,Mogelijk maken wij volgende week meer bekend, als wij vastlopen of meer willen weten van het publiek.’’ Volgens het OM in Nederland is er ‘geen concrete aanwijzing bekend’ dat het trio in ons land is.

De Rote Armee Fraktion is in 1998 opgeheven. De groep pleegde vanaf de jaren zeventig bomaanslagen en moorden in West-Duitsland. Deze aanslagen, gepleegd uit afkeer van het kapitalistische systeem, kostten 34 mensen het leven.

RAF vooral actief in jaren zeventig

De Rote Armee Fraktion (RAF) zaaide in de jaren zeventig dood en verderf in Duitsland. De links-extremistische beweging werd in 1970 opgericht door onder meer Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler en Ulrike Meinhof. De RAF was sterk gekant tegen het kapitalistisch systeem. In wisselende samenstelling pleegde de groep talrijke bankovervallen en bomaanslagen. Er werden 34 moorden gepleegd, veelal op rechtse kopstukken in politiek en zakenleven. De leden van de eerste generatie kregen levenslange gevangenisstraffen. Velen van hen pleegden tijdens hun detentie zelfmoord, maar het wordt nog altijd in twijfel getrokken of ze daadwerkelijk de hand aan zichzelf hebben geslagen. De tweede generatie van de RAF, met de vooraanstaande leden Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar, ging onverdroten voort met het plegen van aanslagen. Dat leidde eind jaren zeventig tot de geruchtmakende moorden op bankdirecteur Jürgen Ponto en werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer. De derde generatie van de RAF was minder actief. Toch gingen ze bomaanslagen en moorden niet uit de weg. Officieel heeft de RAF zich in 1998 zelf opgeheven. De overvallen die de drie voortvluchtige leden Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub en Daniela Klette daarna pleegden waren volgens de Duitse politie niet langer politiek gemotiveerd maar puur crimineel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.