RIVM-onderzoek in Oldambt

De gemeente Oldambt doet mee aan een groot landelijk onderzoek, genaamd Pienter, naar de bescherming tegen infectieziekten bij de Nederlandse bevolking.

Uitgenodigd

Oldambt is een van de 48 gemeenten in Nederland die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn uitgenodigd. Dat Oldambt is uitgekozen is pure willekeur, zegt Hella Smit, woordvoerster van het RIVM. Voor het onderzoek worden in Oldambt ongeveer vijfhonderd mensen in de leeftijd van 0 tot 89 jaar opgeroepen. Mensen vanaf 60 jaar hebben niet aan het nationale vaccinatieprogramma meegedaan, omdat pas ongeveer zes decennia geleden in Nederland met vaccinatie tegen infectieziekten is begonnen.

Naast Oldambt doet ook de stad-Groningen mee aan het landelijk RIVM-onderzoek. Onduidelijk is nog wanneer de stad-Groningen aan de beurt is. Hoogeveen en De Bildt en Opsterland in Friesland worden ook bij het onderzoek betrokken.

Allochtonen

In Opsterland worden in het bijzonder allochtonen opgeroepen mee te doen. Aan het onderzoek, onder het motto: ‘Je gezondheid! Ook voor een ander van belang’, moeten landelijk tenminste 8400 mensen meedoen. Deelname is overigens vrijblijvend. Het onderzoek is vorige maand van start gegaan en neemt twee jaar in beslag. Het RIVM voert het landelijk onderzoek eens in de tien jaar uit. Al eerder werd in 1995-1996 en in 2006-2007 eenzelfde onderzoek uitgevoerd. In Groningen werkt het RIVM samen met de GGD Groningen.

Bescherming

Doel van het onderzoek is om te weten te komen of Nederlanders nog goed zijn beschermd tegen infectieziekten zoals bijvoorbeeld polio of mazelen. Door grotere welvaart en verbeterde hygiëne, maar ook door vaccinaties sterven er veel minder mensen aan infectieziektes. Zo’n 95 procent van de Nederlandse kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar doet mee aan het rijksvaccinatie programma.

Al bijna zestig jaar geeft dit programma bescherming tegen infectieziekten die weinig meer voorkomen. Grootschalig onderzoek eens in de tien jaar is nodig om te onderzoeken of de bescherming tegen infectieziektes nog optimaal is.

Onderzoek

De mensen die in Oldambt worden opgeroepen en ook willen meewerken, moeten een vragenlijst invullen. Ook worden ze opgeroepen voor een bloed- en speekselonderzoek.

Dit onderzoek vindt plaats in het gebouw van het centrum voor jeugd en gezin aan de Vincent van Goghlaan, het voormalige Groene Kruisgebouw in Winschoten. Mensen die worden opgeroepen kunnen ook een aanvullend onderzoek laten verrichten. Daarbij wordt gevraagd ontlasting in te leveren. Het materiaal dat wordt afgegeven blijft tenminste vijftien jaar op het RIVM. De onderzoeken vinden plaats op 17, 18 en 26 mei.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.