RK-kerkhof Groningen komt tot leven in atlas

De Rooms Katholieke begraafplaats aan de Hereweg in Groningen voegt dit jaar een extra dimensie aan de Open Monumentendag toe.

In plaats van één dag zijn bezoekers het komende weekeinde zaterdag en zondag welkom om de grafmonumenten te bekijken en de historie van de begraafplaats op te snuiven. Zeker zo bijzonder is de samenwerking met vier studenten van de Akademie Minerva die een bijzondere installatie op het Rooms Katholieke ereveld tonen.

Van boek tot installatie

Het viertal studeert Grafisch en Interactief Ontwerp aan de kunstacademie en bracht de begraafplaats in kaart in de vorm van een atlas. ,,Wat een boek zou moeten worden, is uiteindelijk een installatie met zes lagen geworden’’, zegt Wytze Hoogslag. Met zijn studiegenoten Lian Hamstra, Wilco van der Leeuw en Tuitik Wahyuni bezocht hij in een periode van en half jaar de begraafplaats meerdere keren.

De grootste klus voor het viertal was het fotograferen van alle 1300 graven. Vervolgens moesten uit al die foto’s zes sprekende onderdelen gefilterd worden. Op deze wijze ontstonden zes plattegronden die elk een van de elementen, die op de grafstenen zijn te vinden, in kaart brengen. ,,We hebben gekozen voor de sterfdata, de kleur, de typografie, de kruizen, de bloemen en de stickers. Op deze wijze zijn de zes plattegronden ontstaan’’, legt Wytze Hoogslag namens zijn medestudenten uit.

Rondleidingen

Kerkhof-bestuurslid Rieks Boekholt kijkt met een tevreden gevoel terug op de samenwerking met de vier studenten. Het doet hem vooral goed dat het viertal bij de beoordeling een cijfer 9 heeft gekregen en mede daardoor glansrijk van het tweede studie jaar naar het derde jaar mocht doorstromen. ,,De studenten hebben er mede voor gezorgd dat de symbolen van het kerkhof op een bijzondere manier toegankelijk zijn gemaakt.’’

Voor bezoekers staat zaterdag en zondag tussen tien en vijf uur de poort open. Rondleiding op het kerkhof zijn beide dagen om elf uur en daarbij komen de symbolen op de grafstenen en de monumenten aan de orde. Ook zijn de crypte en de kapel geopend.

Ouderwets binnen kijken

Altijd al eens willen binnen kijken bij dat ene oude landhuis, dat geheimzinnige kasteel of die bijzondere molen? Als het een monument is, heb je geluk. Want zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 staan niet alleen in Groningen, maar in heel Nederland bij meer dan vierduizend bijzondere gebouwen de deuren open, tijdens de Open Monumentendag. De deelnemende monumenten zijn herkenbaar aan de speciale vlag. Op de website kun je zien welke panden meedoen. In Friesland, Groningen, Drenthe en de Noordoostpolder zijn dat er bijna achthonderd. De entree is gratis.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.