RTL Nieuws: Gevaarlijkste kruispunt van Nederland ligt in Groningen (hoe is het bij jou in de buurt?)

Een ongeluk op de kruising bij de Bornholmstraat in 2015. Dit was nog voor de aanpassing van het kruispunt. Foto: Archief DvhN

Het gevaarlijkste kruispunt van Nederland ligt in Groningen. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van cijfers over ongelukken in de afgelopen drie jaar. Op het kruispunt van de Bornholmstraat met de Kotkastraat (bij bouwmarkt Bauhaus) ging het minstens 30 keer mis. Vooral fietsers waren de klos.

Het betreffende kruispunt is al aangepast door de gemeente Groningen. Eerder hadden fietsers er voorrang, nu moeten ze wachten voor afslaande auto’s. Probleem was dat fietsers of bromfietsers vaak over het hoofd werden gezien door automobilisten.

De gemeente Groningen laat aan RTL weten dat het aantal ongelukken is afgenomen door de ingreep. Toch is de inrichting nog niet helemaal naar wens, omdat een fietspad als dit vrijwel nergens op deze manier wordt onderbroken. De situatie is voor veel mensen niet herkenbaar. ‘De gemeente broedt daarom op nieuwe maatregelen. Wat het precies wordt, is nog onbekend, maar de komst van een rotonde behoort zeker tot de mogelijkheden.’

Meer verkeersdoden op kruispunten

RTL concludeert dat het aantal verkeersdoden op kruispunten in heel Nederland toeneemt. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen. Dat waren er 25 meer dan in 2016.

Groningen scoort als provincie een stuk beter. In een lijstje met aantal ongelukken staat Groningen op plek 10 van de 12 provincies met 11 dodelijke ongelukken. Drenthe staat op plek 9 met 12 dodelijke ongelukken. De lijst wordt aangevoerd door Noord-Brabant met 95 dodelijke ongelukken.

Op de webisite van RTL Nieuws kun je zien hoeveel gevaarlijke kruispunten jouw gemeente telt.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen