RTV Noord: Geen nepnieuws, wel fouten bij reportage over illegaal vuurwerk

Bij RTV Noord zijn fouten gemaakt bij de uitwerking van een reportage over illegaal vuurwerk. Maar er is geen sprake van het verspreiden van nepnieuws, stelt de omroep dinsdag na ‘intern onderzoek’.

Afgelopen vrijdag ontdekte stadsblog Sikkom aan de hand van een trui dat een handelaar in illegaal vuurwerk dezelfde persoon was als een verkoper die in beeld kwam als deskundige. In de reportage bekeek hij het eerder meegenomen illegale explosief en stelde hij dat het levensgevaarlijk spul was.

Hoofdredacteur Mischa van den Berg laat op de eigen website weten dat alle feiten op een rijtje zijn gezet en gaat door het stof. Zo stelt hij dat voor de uitwerking van de video keuzes zijn gemaakt ‘die journalistiek laakbaar zijn en die niet passen bij de normen en waarden die Noord hanteert’.

In de controle tekort geschoten

Het is volgens hem mis gegaan bij het monteren. Ook zegt de omroep in de controle tekort te zijn geschoten. ,,Het is duidelijk dat niet één en dezelfde persoon als deskundige en als onherkenbaar gemaakte leverancier van vuurwerk aan bod kan komen. Daarmee is de kracht van het hele onderwerp teniet gedaan.’’

Het illegale vuurwerk dat werd verkregen is volgens RTV Noord op nieuwsjaarsdag ingeleverd bij de politie. De omroep stelt dat geen sprake was van dummy’s, ofwel nepvuurwerk. Voor het item zou via drie kanalen zijn geprobeerd om aan illegaal vuurwerk te komen, iets wat in twee gevallen lukte. Alleen de eerste handelaar is, onherkenbaar, in beeld gebracht.

RTV Noord gaat de komende dagen met alle betrokkenen in gesprek. De bewuste reportage was al van de website verwijderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.