RUG bezorgd om Turkse medewerkers en studenten

De Rijksuniversiteit Groningen maakt zich grote zorgen over Turkse academici en studenten. De Turkse overheid heeft alle academici die in het buitenland verblijven opgeroepen om terug te keren. De RUG staat klaar om medewerkers en studenten uit Turkije waar mogelijk bij te staan.

De vereniging van Nederlandse universiteiten heeft zich woensdagavond met een verklaring uitgesproken tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers. Van academische vrijheid is in Turkije geen sprake meer, volgens RUG-voorzitter Sibrand Poppema. In het land zijn bijna 1600 decanen en rectors van universiteiten ontslagen. Het is academici daar voorlopig verboden om naar het buitenland te reizen.

Hoeveel Turkse academici in Groningen werken of studeren is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat het om enkele tientallen. Volgens de universiteit van Maastricht hebben medewerkers en studenten daar een mail gekregen met de oproep om terug te keren. Of mensen in Groningen die mail ook hebben gekregen is de RUG niet bekend.

De service desks voor studenten en personeel staan klaar om Turkse academici in Groningen te helpen. Tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.