RUG concludeert: Nederlanders zijn opvallend hulpvaardig voor asielzoekers

Het azc in Musselkanaal. Foto: DvhN

De opvang van asielzoekers is een minder groot maatschappelijk probleem dan men vaak denkt: Nederlanders zijn juist opvallend hulpvaardig voor asielzoekers. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Onderzoekers deden een steekproef onder meer dan 1.200 Nederlanders, in de periode van 2016 tot 2019. Daarnaast onderzochten zij incidenten en problemen rond drie asielzoekerscentra. In één stad deden zij deur-aan-deur-onderzoek om de overlast te onderzoeken.

De RUG concludeert dat rond azc’s weinig grote problemen zijn. Als er incidenten voorkomen, dan gaat het om zogenaamde ‘Veiligelanders’: mensen uit ‘veilig’ bestempelde landen die in Nederland asiel aanvragen. Buurtbewoners zijn doorgaans positief over het azc. Verder stellen de onderzoekers dat Nederlanders opvallend hulpvaardig zijn: de wil om asielzoekers goed op te vangen, is groot.

Meningen niet altijd positief

Volgens hoogleraar psychologie van de RUG Tom Postmes wil dat niet altijd zeggen dat de meningen van Nederlanders over asielzoekers altijd positief zijn. ,,Hun komst voedt zorgen over huisvesting en over de Nederlandse identiteit. Die zorgen nemen geleidelijk iets toe. Maar tegelijk zijn gevoelens over de mensen zelf veel positiever. Er is veel empathie met deze groep.

Een andere opvallende conclusie van het RUG-onderzoek gaat in op de negatieve houding van een groep Nederlanders richting de overheid. Zo’n 25 procent steunt geweld tegen de eigen overheid. ,,Dat is vanuit het oogpunt van de nationale veiligheid zorgelijk. Deze groep is ook negatief over migratiebeleid en over asielzoekers. Een deel van hun verzet tegen migratie hangt vooral samen met hun onvrede over de overheid en minder asielkwesties en met asielzoekers'', stellen de onderzoekers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen