RUG eist zelfreflectie van Vindicat

De cultuur bij Vindicat moet veranderen, vindt Elmer Sterken, Rector Magnificus van de RUG. De vereniging moet een kritische zelfreflectie schrijven, die zal worden voorgelegd aan een externe commissie. Die accreditatiecommissie bepaalt of het corps gebruik mag blijven maken van het profileringsfonds.

Sterken betreurt de incidenten die aan het begin van dit studiejaar hebben plaatsgevonden bij Vindicat. Bij het studentencorps raakte onder meer een lid gewond tijdens de ontgroening. Sterken vindt dat er iets moet veranderen. Het gaat hem niet om de ontgroening, maar om de hele cultuur rond het corps.

Sterken heeft overlegd met Vindicat en vindt dat de vereniging zich positief heeft opgesteld tijdens de gesprekken. Op instigatie van de RUG en de Hanzehogeschool zal Vindicat een kritische zelfreflectie schrijven. Die zelfstudie zal worden voorgelegd aan een externe commissie, die er een rapport over zal schrijven.

Profileringsfonds

Deze accreditatiecommissie bepaalt of studentenverenigingen gebruik mogen maken van het profileringsfonds. Uit dat fonds krijgen bestuursleden van vereningingen een financiële compensatie voor de opgelopen studievertraging. Als blijkt dat Vindicat niet aan de voorwaarden, die excessen moeten voorkomen, voldoet, zal de studentenvereniging worden uitgesloten van het profileringsfonds.

Burgemeester Peter den Oudsten meldt dat alle studentenverenigingen onderhevig zijn aan het accreditatiesysteem. Hij hoopt dat het een voorbeeld is voor studentenverenigingen elders in het land. De duur van de accreditatie is voor een periode van vijf jaar. Daarna zullen verenigingen opnieuw een aanvraag moeten doen.

Uit het profileringsfonds kan een vereniging maximaal €33.000 per jaar krijgen, met een maximum van €2.600 per bestuurder

De Rector van Vindicat, Stijn Derksen, ziet de oplossing als een grote kans. Volgens hem is het draagvlak bij de studentenvereninging groter dan ooit. Hij wil er alles aan doen om de accreditatie te krijgen. De deur gaat niet meteen helemaal open, zo vindt Derksen het te voorbarig om media mee te laten kijken bij de ontgroening.

Het rapport wordt 1 maart 2017 verwacht.

De fracties in de Universiteitesraad steunen de gepresenteerde maatregelen, mede omdat verenigingen hiermee hun eigen verantwoordelijkheid behouden, laat voorzitter Tim Huiskes in een schriftelijke verklaring weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.