RUG neemt kamernood internationale studenten serieus

De Rijksuniversiteit Groningen wil toch in actie komen om kamernood onder internationale studenten volgend studiejaar te voorkomen.

Eerder reageerde het college van bestuur van de RUG op vragen in de universiteitsraad dat de kamernood dit jaar niet erger was dan andere jaren. De particuliere markt zou de problemen moeten opvangen.

Nu meldt de RUG zich met onder meer gemeente Groningen, Hanzehogeschool, woningcorporatie Lefier en de Groninger Studentenbond in te gaan zetten voor meer kamers voor buitenlandse studenten, zodat ze bij de start van collegejaar 2017/2018 tijdig woonruimte vinden.

Hoop op nieuwe wet

Een concreet actieplan is er nog niet. De hoop van de partijen die overleggen in de werkgroep Jongerenhuisvesting is dat een nieuw wetsvoorstel woningcorporaties per 1 januari 2017 meer ruimte geeft voor extra nieuwbouwprojecten voor studenten. Al in aanbouw is nieuwbouwlocatie De Trefkoel in de wijk Paddepoel met 445 kamers en twintig studio’s. Verder moet betere ‘onderlinge samenwerking’ de doorstroom op de kamermarkt vergroten.

Studentenbond trok onlangs aan de bel over de kamernood onder internationale studenten. Ook makelaars meldden te zijn overspoeld met vragen voor kamers. De Studentenbond vindt dat de Rijksuniversiteit Groningen, die graag internationale studenten strekt, haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.