RUG verleent eredoctoraten aan celbioloog Titia de Lange en historicus Philipp Blom

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan celbioloog Titia de Lange en historicus Philipp Blom.

Een eredoctoraat is een onderscheiding die wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat er een proefschrift is geschreven. ,,Met deze twee eredoctoraten voor wetenschappers staan we stil bij de 405 jaar oude academische traditie van deze universiteit en huldigen we het door nieuwsgierigheid gedreven onderwijs en onderzoek”, zegt Rector Magnificus Elmer Sterken over de uitreiking.

Philipp Blom, geboren in Hamburg, is een gepromoveerd historicus die volgens zijn voordragers uitstekend in staat is wetenschappelijke inzichten naar een breed publiek te vertalen. In zijn publicaties behandelt de 49-jarige Duitser twee grote en actuele onderwerpen: digitalisering en klimaatverandering.

Verouderingsbiologie

De Lange, geboren Rotterdammer, is directrice van het Anderson Center for Cancer Research, en hoofd van het Laboratory Cell Biology and Genetics aan Rockefeller University. Ze krijgt de traditionele bordeauxrode 'kappa' (cape) omgehangen omdat ze bijzonder grensverleggend wetenschappelijk werk heeft verricht op het terrein van de verouderingsbiologie.

Uitreiking

De uitreiking van de twee RUG-eredoctoraten vindt plaats tijdens een academische plechtigheid in de Martinikerk op vrijdagmiddag 14 juni 2019, in aanwezigheid van de besturen van de gemeente Groningen, provincie Groningen, Hanzehogeschool Groningen en UMCG, en vele anderen.

De laatste die een RUG-eredoctoraat ontving was de Zuid-Koreaan Ban Ki-Moon. In 2018 ontving hij voor zijn bijdragen aan het VN-klimaatakkoord de onderscheiding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.