RUG-wetenschappers over president Trump

Donald Trump volgt Barack Obama op als president van de VS. Drie wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen laten hun licht schijnen op wat zij denken dat de nieuwe president straks in het Witte Huis gaat doen.

Maarten Zwiers - Historicus en Amerikanist

,,Dat Trump zou winnen heb ik niet zien aankomen. Ik ging af op de polls. Misschien dat veel kiezers pas in het stemhokje hebben besloten, hetzij omdat ze zich schaamden om op Trump te stemmen of omdat ze helemaal niets in Hillary zagen. De emoties hebben in elk geval een grote rol gespeeld .

Trump heeft ook geen duidelijk politiek programma. Hooguit wat actiepunten. Simpel en recht voor zijn raap. Als president is hij straks afhankelijk van het congres. Hij moet goed samenwerken met andere leden van de Republikeinse Partij. Een flink deel ervan is aartsconservatief en vaak ook nog eens streng christelijk. Zo bijbelvast is Trump niet. Hij is vooral onvoorspelbaar in wat hij verkondigt. Hij was ooit voor abortus, toen tegen en later in beperkte gevallen voor.

Het kan best zo zijn dat hij straks het politieke werk laat opknappen door gevestigde republikeinen die dicht bij hem staan, zoals vice-president Mike Pence. Zelf zou hij dan een meer ceremoniële rol kunnen aannemen: samen met Melania lintjes doorknippen en buitenlandse staatshoofden ontmoeten. Het blijft zeer verrassend wat 4 jaar Trump gaat opleveren. Tenminste als hij het volhoudt. Misschien dat hij er al na een tijdje de brui aan geeft omdat hij liever in zijn grote villa in Florida zit dan in zo’n stulpje als het Witte Huis in Washington D.C..’’

Steven Brakman - Hoogleraar internationale economie

,,Toevallig vloog ik op verkiezingsdag naar Amerika, voor een wetenschappelijke conferentie in Minneapolis. De meeste Amerikaanse congresbezoekers hebben op Clinton gestemd en zijn verbijsterd dat Trump president wordt. Economisch heeft het op korte termijn niet zoveel gevolgen. Op de lange termijn kan het dat wel hebben. Trump heeft meerdere malen gezegd dat hij geen voorstander is van handelsverdragen. Momenteel wordt er onderhandeld over de Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De TTIP is belangrijk voor Nederland. Dankzij de TTIP zal de Nederlandse export met 4 procent stijgen. Mocht de TTIP niet doorgaan, dan zal het geen nieuwe banen opleveren.

Aan de andere kant zal het instituut van het presidentschap Trump normaliseren. Hij neemt de beslissingen niet in zijn eentje. Ik verwacht wel dat hij veel zal investeren in de infrastructuur, zoals hij heeft beloofd. Dat is ook nodig, want veel bruggen en wegen hebben achterstallig onderhoud. Maar ook om banen te scheppen.

Voor de rest staat Amerika er economisch best goed voor. Wel is het zo dat China veel banen in Amerika heeft vernietigd. Daar heeft vooral de grote middenklasse onder te lijden. Dat is de groep die Trump aanspreekt.’’

Jaap de Wilde - Hoogleraar internationale betrekkingen

,,In principe zijn structuren sterker dan personen. Alleen charismatische leiders kunnen het verschil maken. Zo iemand leek Obama, maar op het gebied van internationale veiligheid heeft hij ook weinig bereikt. Tevens is onder zijn verantwoordelijkheid de oorlogsvoering met drones ver doorgevoerd. Hij is niet de vredesduif die veel media van hem maken.

Het buitenlandbeleid van Amerika is sinds de 19de eeuw vrij consistent. De VS bedrijft machtspolitiek en streeft naar hegemonie. Alleen de interventie in Irak was een uitzondering. Veel stappen die Amerikaanse presidenten ondernemen staan los van hun eigen persoon. Toen Ronald Reagan begin jaren tachtig werd gekozen hield ook iedereen zijn hart vast. Uiteindelijk is hij de geschiedenis ingegaan als de president die samen met Gorbatsjov een einde heeft gemaakt aan de Koude Oorlog.

Ik weet niet hoe het buitenlandbeleid van Trump uitpakt. Wat het ook zal worden: deels zal hij het realiseren, deels zal het retoriek zijn en deels zal het mislukken. De Republikeinen zijn ernstig verdeeld over Trump. Je kunt verwachten dat zijn beleid zal aansluiten bij een mondiale nationalistische tendens. Iedereen wil zich terugtrekken op zijn eigen eiland. Dat kan gevaarlijk uitpakken. Het is dus spannend, maar de wereld is nog altijd een stuk veiliger dan tijdens de Koude Oorlog.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.