RUG wil af van verliesgevende unieke deeltjesversneller

De ruim twintig jaar oude deeltjesversneller van de RUG, de enige van dit type in Nederland, wordt mogelijk ontmanteld. Het college van bestuur wil het verliesgevende Kernfysisch Versneller Instituut afstoten.

De deeltjesversneller is uniek, omdat het zowel lichte als zware deeltjes versnelt. Het KVI, dat op Zernike is gevestigd, kampt al jaren met financiële tekorten, er is onvoldoende belangstelling van het bedrijfsleven en de deeltjesversneller AGOR wordt te weinig gebruikt. Ook zijn de reserves in de periode 2014 - 2018 gedaald van 1 miljoen euro positief naar ruim 3 ton in het rood.

Het college van bestuur ziet geen toekomst voor het instituut. Nucleair onderzoek staat niet hoog op zowel de politieke als de maatschappelijke agenda. De 49 medewerkers van KVI zijn verdeeld over drie onderzoeksgroepen. Het bestuur hoopt twee onderzoeksgroepen van KVI onder te brengen bij het Kapteyn Instituut en het UMCG. Voor de derde onderzoeksgroep wordt ook een oplossing gezocht, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

RUG hoopt dat UMCG deeltjesversneller overneemt

Mogelijk dat het UMCG zich ook over de deeltjesversneller ontfermt, zo bleek donderdag tijdens de bijeenkomst van de Universiteitsraad. Vicevoorzitter Jan de Jeu van het college van bestuur zegt dat het in stand houden van de versneller een te grote financiële last is voor de RUG. Hij schetste twee scenario’s waarbij de versneller of wordt ‘afgebouwd’ of door het UMCG voor onderzoek wordt gebruikt. De RUG blijft dan eigenaar van de versneller. Deze moet op de lange termijn een keer worden ontmanteld, maar de afbraak komt sneller dichterbij als het UMCG de versneller niet wil overnemen. In beide scenario’s zet de RUG zich in gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.

Verzet tegen reorganisatie kerninstituut

Personeel van KVI verzet zich. Het bestuur had immers in 2016 gezegd dat het instituut nog tien jaar open zou blijven. Vooral om deze reden heeft KVI ook investeringen gedaan die gevolgen hadden voor de reserves. Bovendien heeft het bestuur, aldus het personeel, vorig jaar onderhandelingen voor opdrachten afgekapt, waardoor KVI ruim 1 miljoen euro mis is gelopen.

Ook fracties in de Universiteitsraad zijn niet op voorhand voorstander van de reorganisatie. De Jeu legde uit dat er de afgelopen jaren van alles is geprobeerd om het KVI op de rails te houden. Kort door de bocht: het instituut schrijft nog steeds rode cijfers.

AGOR laat atomen met miljoenen kilometers per uur op elkaar botsen

De deeltjesversneller van het KVI-Center for Advanced Radiation Technology bestaat sinds de jaren zeventig. AGOR geeft inzicht in de kleinste structuren van materie door atoomkernen met een snelheid van miljoenen kilometers per uur op elkaar te laten botsen. KVI onderzoekt met het UMCG effecten van protonenbestraling op celweefsel. Maar er vindt bijvoorbeeld ook onderzoek plaats naar de gevolgen van straling op medische instrumenten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.