RUG wil ziekenhuis in China

De Rijksuniversiteit Groningen voert gesprekken met Chinese investeerders over een universitair ziekenhuis in Yantai in China.

biomedical engineering

Een van de opleidingen die de RUG zou willen starten aan de geplande nevenvestiging van de Groningse universiteit in Yantai is biomedical engineering. Dat is een studie naar technologische innovaties in de geneeskunde die alleen gegeven kan worden als er een universitair ziekenhuis in de buurt is. Dat heeft Yantai, een stad met 1,8 miljoen inwoners, niet.

,,Er zijn verkennende gesprekken gevoerd met Chinese investeerders over de vestiging van een university hospital’’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. Of het UMCG betrokken zou worden bij de oprichting van zo’n ziekenhuis is nog niet te zeggen.

RUG en UMCG

Biomedical engineering is een masteropleiding die zowel onder de RUG (faculteit wiskunde en natuurwetenschappen) als het UMCG (medische faculteit) valt. UMCG-woordvoerder Joost Wessel laat weten dat de gesprekken in China door de RUG worden gevoerd.

De Groningse universiteit wil in Yantai een volwaardige onderzoeksuniversiteit oprichten die uiteindelijk tienduizend studenten zal moeten trekken. Overeenkomsten met samenwerkingspartner China Agricultural University, de stad Yantai en de provincie Shandong zijn gesloten. Het wachten is alleen nog op de goedkeuring van het Chinese ministerie van onderwijs. Die wordt binnenkort verwacht.

De eerste opleidingen die de RUG in 2018 in Yantai wil geven zijn de bachelors scheikunde, wiskunde, industrial engineering & management, life sciences & technology, en de masters chemical engineering en environmental & infrastructure planning.

De kosten van de gezondheidszorg

Volgens coördinator Bart Verkerke van biomedical engineering is die opleiding van het begin af aan ook in beeld geweest als een van de RUG-opleidingen die naar China gaan. Verkerke: ,,Deze opleiding is bij uitstek geschikt om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden. Ook China kampt met vergrijzing.’’ Maar zonder universitair ziekenhuis in de buurt kan de master niet gegeven worden. ,,Je hebt vragen uit de praktijk nodig van artsen die weten wat voor technologie beschikbaar is en die gewend zijn om onderzoek te doen.’’

Binnen de universiteit zijn de plannen voor de vestiging in China omstreden. Het college van bestuur verwacht hierdoor de reputatie te verbeteren en veel buitenlandse studenten te trekken - wat nodig zou zijn om de daling van het aantal Nederlandse studenten op te vangen. Intern leeft onder meer de vrees dat de RUG te grote risico’s neemt en dat Yantai ten koste zal gaan van kwaliteit in Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.