RWE/Essent pakt windboeren keihard aan

RWE/Essent sleept boeren in de Emmapolder bij Uithuizen, die ook windmolens van Nuon op hun land toestaan, snel voor de rechter.

In de Groningse polder voeren de twee energieconcerns een verbeten strijd om grondposities. RWE/Essent wil het huidige windpark daar uitbreiden en verderop ook nog een rij nieuwe turbines op de Waddenzeedijk zetten.

Voor de boeren is het niet vanzelfsprekend dat alleen RWE/Essent windmolens mag zetten in andere delen van de Emmapolder. De landbouwers willen zelf kunnen bepalen met wie ze zaken doen en hebben afspraken gemaakt met Nuon.

Te weinig ruimte

Probleem is volgens RWE/Essent dat tussen de huidige en de geplande windparken van de twee energieconcerns te weinig ruimte zit. Als de landbouwers hun zin krijgen, zouden windturbines van Nuon straks behoorlijk wat wind kunnen afvangen van de molens die RWE/Essent in de toekomst op de Waddenzeedijk wil plaatsen.

Landbouwers in de Emmapolder bevestigen dat RWE/Essent er alles aan gelegen is te voorkomen dat zij zaken doen met Nuon. Ze vinden het onvoorstelbaar dat het concern hen de duimschroeven aandraait. De boeren hangt een stevige schadeclaim boven het hoofd als ze toch in zee gaan met Nuon.

Claim

Over de hoogte van de claim is officieel nog niets bekend. Naar verluidt zijn er boeren die financieel in problemen komen als ze voet bij stuk houden en bij een rechtszaak de boot in gaan. Woordvoerster Mirjam Davidson van RWE/Essent treedt niet in detail over de schadeclaim.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.