Raad Delfzijl akkoord met herindeling DAL 2021

De gemeenteraad van Delfzijl is donderdagavond unaniem akkoord gegaan met de herindelingsdatum van 21 januari 2021. Dat ondanks eerdere bezwaren.

Een deel van de raad had de herindelingsdatum liever een jaar eerder gezien maar legt zich neer bij het onderhandelingsresultaat met de partners Appingedam en Loppersum.

Vechten voor DAL-plus

Burgemeester Gerard Beukema wond er geen doekjes om. ,,Om er drie jaar over te doen is een gemiste kans. Andere gemeenten kunnen dat sneller. Zie Hogeland die er maar twee jaar voor nodig heeft. Maar je moet er bij neerleggen dat je met meerdere partijen te maken hebt en dat dit er uitkomt.”

De Lijst Stulp gaf bij monde van lijsttrekker Edward Stulp aan nog steeds te vechten voor DAL-plus. De herindelingsgemeenten plus de Eemshaven.

De burgemeester wenste hem daarbij veel succes. ,,Het duurt nog zeker 20 tot 25 jaar voordat u de kans krijgt deze discussie weer te voeren.” Ondanks deze voorkeur van de fractie stemde de Lijst Stulp in met het voorstel.

'Daar bewijst u inwoners Delfzijl geen dienst mee'

De Seniorenpartij leek zich eerst tegen het voorstel te keren. ,,Drie rotte gemeenten maken nog niet een goede gemeente”, aldus fractievoorzitter Jan Ottens.

,,U wilt dat de gemeente Delfzijl zelfstandig blijft”, aldus de burgemeester. ,,Maar daar bewijst u de inwoners van Delfzijl geen dienst mee.”

Uiteindelijk stemde de Seniorenpartij toch voor het voorstel. Wat de burgemeester de verzuchting ontlokte: ,,Soms snap ik van politiek niks meer.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.