De raad van de gemeente Eemsdelta is geschrokken van de onthullingen van Nieuwsuur over de vermeende belangenverstrengeling van Groningen Seaports bij de komst van Google, ruim tien jaar geleden. Twee wethouders en twee raadsleden zijn onderdeel van het bestuur van de havenbeheerder.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur deed twee weken geleden onthullingen over machtsmisbruik en dubieuze grondtransacties door havenbeheerder Groningen Seaports bij de komst van Google. De provincie Groningen heeft een onafhankelijk onderzoek geëist. Zij wil precies weten hoe het zit met die ‘mogelijke belangenverstrengeling’ en ‘vriendjespolitiek’ bij de grondverwerving voor het datacentrum in de Eemshaven.

Steun voor onafhankelijk onderzoek

Raadslid Iwan Poucki (Lokaal Belang Eemsdelta) gaf tijdens de vergadering aan geschrokken te zijn van het nieuws. ,,Daarom steunen wij onafhankelijk onderzoek.’’

Poucki zit samen met Edward Stulp van Gemeentebelangen Eemsdelta en wethouders Hans Ronde (VVD) en Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) in het algemeen bestuur van Groningen Seaports. Zij gaan vragen opstellen voor het onderzoek van de provincie.

Stulp benadrukte dat nog niet bewezen is dat er bij de aankoop van de gronden sprake is van machtsmisbruik. ,,Er wordt hier nogal wat gesuggereerd door Nieuwsuur. Dat doet mij pijn’’, zegt hij. ,,We moeten met z’n allen te vuur en te zwaard aantonen dat dat niet het geval is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen