Raad Groningen stemt in met geothermie

De gemeenteraad van Groningen is woensdagavond akkoord gegaan met het geo-thermieproject NoordWest. Eén van de 39 raadsleden stemde tegen.

De beslissing werd deze week nog even spannend toen bleek dat WarmteStad bijna 10 procent minder warmte-eenheden had verkocht dan Gijsbertsen had toegezegd. De verkoop bleef steken op bijna 3200.

Voor Marjet Woldhuis (100% Groningen) was daarmee de kous af. Ze begreep niet waarom andere fracties nog wel vertrouwen in het plan houden. Zij schaarden zich achter de redenering van Gijsbertsen dat er uiteindelijk genoeg warmte-afzet zal zijn. Hij zei dat de risico’s niet toenemen en benadrukte het grote belang van het project voor de verduurzaming van de stad, de lagere woonlasten in sociale huurwoningen en de toenemende werkgelegenheid en kennis in de energiesector.

De tegenvallende verkoop komt omdat de toekomst van het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit onduidelijk is en het bestuur daarom nog geen langjarig energiecontract aandurft. Aangezien andere RUG-gebouwen wel meedoen, doen volgens de wethouder wel degelijk alle gewenste partners mee.

WarmteStad, een bedrijf van Stad en Waterbedrijf Groningen, wil de boring op de Zernike Campus en de aanleg van de warmwaterbuizen nog dit jaar aanbesteden en volgend jaar tegelijkertijd uitvoeren. Het systeem moet in 2018 werken en wordt langzamerhand uitgebreid over stadswijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. Als de boring mislukt, neemt een biomassacentrale de verwarming van het netwerk over.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.