Raad Groningen steunt rookverbod

De gemeente Groningen gaat instellingen en organisaties die hun terrein rookvrij maken, helpen door ook in de omgeving het roken te verbieden.

De instellingen -er zijn al ruim dertig- moeten voorbijgangers zelf informeren en aanspreken. Een meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van de in Nederland unieke maatregel.

‘Eerste hap buitenlucht mag geen tabaksrook zijn’

Die werd woensdagavond in het stadhuis toegejuicht door longartsen Henk Kramer (Martiniziekenhuis) en Hester van der Vaart (UMCG).

,,Baby’s lopen nog steeds de kans dat bij hun eerste kennismaking met de buitenlucht een hap tabaksrook binnenkrijgen’’, zei Kramer. Zijn ziekenhuis wil onder meer voorkomen dat er bij de bushaltes wordt gerookt.

Verbod op rookgassen in APV

De stad breidt z’n Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uit met een verbod op hinderlijke rookgassen, ook van brommertjes, auto’s en barbecues, in de omgeving van rookvrije ziekenhuizen, theaters, scholen en andere organisaties.

Dat is volgens B en W nodig omdat het gek is dat terreinen rookvrij zijn, terwijl er voor de deur gewoon wordt doorgerookt.

Kritiek is er ook: niet te handhaven

VVD en SP staan niet achter de maatregel omdat de gemeente zelf niet wil handhaven en de betrokken organisaties ook niet kunnen bekeuren. Volgens Max Blom (VVD) is het daarmee een wassen neus. ,,Symboolpolitiek.’’ Daan Brandenbarg (SP) vindt dat de gemeente rokers tegen niet-rokers opzet. Ze wijzen erop dat er bij het UMCG al jaren borden staan en veel mensen gewoon doorpaffen.

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) heeft een verbod toch effect. ,,Op het moment dat je een norm stelt, helpt dat’’,aldus Gijsbertsen. In bijzondere gevallen zal de gemeente helpen met handhaving. ,,Maar dat is in eerste instanties een zaak van de instellingen. We gaan geen nietsvermoedende voorbijgangers belagen.’’

Rookverbod net zoiets als stiltecoupe

Hij verwacht niet veel handhavingsverzoeken. ,,Het UMCG leidt beveiligers op om mensen aan te spreken. Als roken formeel niet mag, ook niet meer als ze een stap buiten het terrein doen, helpt dat echt.’’

CDA en PvdA zijn ondanks twijfels over de handhaving akkoord. Andere fracties hebben helemaal geen moeite met de maatregel, die voor het eerst wordt toegepast. Inge Jongman (ChristenUnie) denkt dat het helpt om een rookvrije gemeente tot stand te brengen. Marjet Woldhuis (100 % Groningen) vergeleek het verbod met de stiltecoupé in de trein. ,,Daar spreken mensen elkaar gemakkelijk op aan, ook als er geen conducteur in de buurt is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen