Raad Haren wil zelfstandig blijven

De gemeenteraad van Haren besloot woensdagavond dat ze niet samen wil gaan met de gemeente Groningen.

CDA, D66 en Gezond Verstand Haren, samen goed voor tien zetels, stemden tegen een fusie met Groningen en Ten Boer. VVD, PvdA, GroenLinks en CU (7 zetels) stemden voor. De uitslag van de stemming verraste niemand.

Er was hoop en er was vrees dat de CDA-fractie voor een verrassing zou zorgen tijdens het beslissende raadsdebat over de bestuurlijke toekomst. Beide bleven uit.

Onwrikbaar

De christendemocraten bleven bij hun standpunt – tegen een fusie – waarmee de uitslag in feite al vroeg in de avond was beklonken. Met de steun van de oppositiefractie van het CDA behaalden coalitiefracties D66 en Gezond Verstand Haren (GVH) de benodigde meerderheid, tien stemmen tegen een herindeling.

De fractieleden van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en VVD (samen zeven zetels) hielden eveneens vast aan hun fusiegeloof, maar wisten geen tegenstanders te bekeren.

De keuze voor zelfstandigheid druist in tegen de wens van de provincie, die wil fuseren. Gedeputeerde Patrick Brouns brengt op 28 juni advies uit aan de Tweede Kamer. Daar valt het definitieve besluit.

Volle bak

De vergadering trok veel bezoekers. De publieke tribune bleek niet groot genoeg voor al het publiek. Dat zelfde publiek liet duidelijk van zich horen bij, met name, de bijdrages van VVD’er Ietje Jacobs, voorstander van de fusie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.