Raad Oldambt: klare taal of met meel in de mond

De gemeenteraad van Oldambt vergadert maandagavond over een pakket aan bezuinigingsvoorstellen. Oldambt moet structureel 3,5 miljoen euro bezuinigen. Het moment is politiek gezien ongelukkig gekozen.

Het college spreekt liever ook niet van bezuinigen. Dat klinkt negatief en dat scoort niet. Het uitgedunde college – Kees Swagerman (SP) stapte eerder deze maand op – heeft het over een herstelplan. Hoe je het ook wendt of keert: alle inwoners van Oldambt gaan merken dat de gemeente geen cent meer te makken heeft. Het eerste bestuurlijke ‘slachtoffer’ van de miljoenentekorten is een feit: Swagerman.

Onderhandelen achter gesloten deuren

De overgebleven coalitiepartijen PvdA, PvhN en VVD zijn – met tien van de 25 zetels – de meerderheid kwijt. Met vier partijen wordt, achter gesloten deuren, verder onderhandeld. Gemeentebelangen Oldambt (GBO) is met drie zetels een partij die het zittende bestuur aan een meerderheid kan helpen. Maar fractievoorzitter Ger Klein heeft zich openlijk niet bijster positief uitgelaten over de kwaliteit van het college. Of het college op zo’n criticaster zit te wachten? Koffiedrinken en cake eten lost niets op.

Het CDA, twee zetels, zou ook een bondgenoot kunnen worden. Maar die partij heeft zich in een eerder college niet echt betrouwbaar getoond. Maar er zijn ook verstandshuwelijken. Valt de keuze op het CDA om mee te regeren, dan kan dat alleen met (gedoog)steun van D66 en/of CU die elk een zetel hebben. Kortom, de puzzel is niet zomaar gelegd.

Toch wordt vanavond van alle partijen verwacht dat ze wat van de voorgestelde bezuinigingen vinden. Of het agendapunt wordt geschrapt. Niet onlogisch. Weliswaar gaat het om een opiniërende raadsvergadering, maar toch... Gooit iedereen z’n kaarten op tafel of wordt er met meel in de mond gesproken?

Over elf dagen – 4 oktober – schuiven GBO, CU, CDA en D66 weer aan tafel met de overgebleven coalitiepartijen. Dat is het moment waarop deze partijen vrijwel zeker hun ware gezicht zullen tonen. Het is niet voorstelbaar dat vanavond – in alle openheid – duidelijk wordt wie aanschuift in het college. En anders: stop de persen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.