Raad Winsum: Vaart maken met aanpak onveilig spoor

De gemeenteraad van Winsum roept spoorbeheerder ProRail dringend op om de verbetering van de veiligheid op de nu nog onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan voortvarend ter hand te nemen.

Dat blijkt uit een verklaring die de fractievoorzitters gezamenlijk hebben uitgegeven. Bij een ongeval afgelopen vrijdag, waarbij een passerende trein ontspoorde na een aanrijding met een melkauto, vielen achttien gewonden.

,,Wij zijn ons volledig bewust van het leed en de ellende die dit voor slachtoffers, omwonenden en andere betrokkenen met zich meebrengt. Het besef dat op dezelfde overweg bij twee eerdere ongelukken twee dodelijke slachtoffers vielen te betreuren maakt deze gebeurtenis extra wrang’’, schrijven de fractievoorzitters. ,,Wij zijn er dan ook van overtuigd dat op zeer korte termijn maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid structureel te verbeteren.’’ Hiertoe zijn plannen ontwikkeld, is recent een bestuursovereenkomst getekend tussen ministerie, provincie Groningen en gemeente Winsum en zijn financiële middelen beschikbaar gesteld.

De gemeenteraad wil dat ProRail de kwestie in overleg met alle betrokken partijen voortvarend oppakt. ,,Daarbij kunnen eventuele alternatieven in overweging worden genomen teneinde het proces te bespoedigen.’’ De fractievoorzitters willen alles in het werk stellen om deze ontwikkeling te faciliteren door noodzakelijke (planologische) procedures voortvarend af te wikkelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.