Raad Zuidhorn wil geen vrijblijvende enquête

Als de deelname aan de volksraadpleging in het Middag-Humsterland vergelijkbaar is als bij raadsverkiezingen, dient de uitslag zwaar te wegen.

Dit werd maandagavond in Zuidhorn bij motie uitgesproken door een ruime raadsmeerderheid. Alleen CDA en ChristenUnie stemden tegen. De motie werd ingediend door Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks). Hij is blij dat inwoners van het Middag-Humsterland na de herfstvakantie de kans krijgen hun voorkeur uit te spreken over indeling bij de toekomstige gemeente Hoogeland dan wel Westerkwartier. Maar formeel mag de peiling geen referendum heten. Bovendien is onduidelijk hoeveel waarde de raden van Zuidhorn en Winsum begin december toekennen aan de uitkomst. Om toch een zekere richting te geven trekt Van der Hoek in de motie de vergelijking met de opkomst bij raadsverkiezingen. Hij vindt dat de lat hiermee niet al te hoog is gelegd.

De raad van Zuidhorn ging niet zonder slag of stoot met de raadpleging akkoord. Met name de fracties van PvdA en D66 hadden graag een eenvoudiger vraagstelling gezien. Op aandrang van B en W van de gemeente Winsum wordt per dorp bekeken hoe de stemming uitpakt. Dat kan er volgens PvdA-voorman Mark Veenstra toe leiden dat uiteindelijk wordt getornd aan het aanvankelijke uitgangspunt het Middag-Humsterland onder te brengen bij één van de twee fusiegemeenten. „Dit biedt een opening voor een nieuwe opdeling’’, vreest hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.