Raad beslist over zwembad Ten Boer

De gemeente Ten Boer doet afstand van openluchtbad De Blinkerd en bezuinigt daarmee jaarlijks 100.000 euro. Woensdagavond kan de raad besluiten of de privatisering door kan gaan.

Geen badjuf meer achter de kassa, een overkapping voor kleumende ouders van zwemlessende kinderen en langer open bij mooi weer.

Het zijn enkele veranderingen die de Stichting tot Beheer en Exploitatie van Sportvoorzieningen in de gemeente Ten Boer (BES) voor ogen heeft. De stichting, eveneens verantwoordelijk voor de naastgelegen sporthal De Tiggelhal, heeft voor de exploitatie van het zwembad half september een uitgebreid bedrijfsplan ingeleverd bij de gemeente. De doelstelling is helder: het openluchtzwembad moet open blijven.

Kosten

,,Dat willen wij zeker ook’’, zegt verantwoordelijk wethouder Peter Heidema van Ten Boer. Maar de kosten van het zwembad drukken simpelweg te zwaar op de begroting en dus moet de gemeente noodgedwongen een stap terug doen.

De stichting gaat de personeelskosten indammen door meer vrijwilligers in te zetten en toch de openingstijden van het openluchtbad zo mogelijk verruimen. John Huisinga van de projectgroep: ,,Bij mooi weer willen we langer open zijn en bij slecht weer eerder dicht. Met een app gaan we bezoekers straks op de hoogte stellen.’’

Huisinga en zijn vier medebestuursleden zien het helemaal zitten. ,,Het badpersoneel moet vanzelfsprekend gekwalificeerd zijn, maar hoeft niet meer per se door de gemeente Groningen geleverd te worden. Wij besparen door een vrijwilliger achter de kassa te zetten en de badjuf of badmeester aan de rand van het zwembad. Er gaan echt geen amateurs op de kinderen letten, want veiligheid staat voorop.’’

Beslissing

Wethouder Heidema legt woensdagavond tijdens de raadsvergadering namens het college van B en W het plan voor om het zwembad voor 650.000 euro over te dragen aan de stichting, die middels een lening het bad in 17 jaar afbetaalt. Verder moet de gemeente een eenmalige subsidie van een ton aan de stichting afdragen en jaarlijks 150.000 euro voor onderhoud, exploitatie en de aanloopkosten. ,,Daarmee bezuinigen we als gemeente elk jaar 100.000 euro’’, aldus de wethouder.

In theorie kan de raad nog zoveel aanvullende vragen hebben dat de definitieve beslissing pas in november valt. Huisinga hoopt anders. ,,Wij staan te popelen om te beginnen met het werven van vrijwilligers, maar dat doen we pas als het definitief is. ’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.