Raad in de bres voor Noorderhaven, Groningen zint op ligplaatsvergunning

De aanpak van de Noorderhaven in Groningen stuit op weerstand bij bewoners, de gemeente kijkt of ze ‘verrommeling’ in deze en andere woonhavens in de toekomst kan voorkomen met een vergunningsstelsel voor ligplaatsen. Foto Archief Peter Wassing

De gemeente Groningen beraadt zich op een nieuw vergunningstelsel voor woonschepen in onder meer de Noorderhaven.

Dat stelde wethouder Roeland van der Schaaf woensdagavond tijdens het debat in de raadscommissie Wonen en Ruimte over de gemeentelijke plannen om een eind te maken aan de ‘verrommeling’ van de deze vrijhaven in de Groninger diepenring.

Politieke steun voor boze bootbewoners

Die plannen stuiten bij de bewoners op grote weerstand. Zij vrezen te worden ‘weggejaagd’, na soms al jaren zonder problemen met hun schip in de haven te hebben gelegen. De gemeente wil verwaarloosde, haveloze en niet ‘vaarklare’ schepen echter weren.

Viijf bewoners deden woensdag een emotioneel beroep op de politiek om af te zien van een harde sanering. Zij kregen brede politieke steun. Vrijwel alle partijen pleitten voor een coulante oplossing en snelle helderheid voor de scheepseigenaren. Meerdere fracties komen daarvoor later deze maand met moties in de raad.

Wethouder wil nu door met aanpak Noorderhaven

Van der Schaaf ziet echter voor de korte termijn geen alternatief voor de Noorderhaven. Inventarisatie leert dat van de 63 schepen er 18 niet voldoen aan de onderhoudseisen en ‘mogelijk’ nog eens 18. De gemeente gaat met de eigenaren in gesprek over een oplossing.

Als dat niet lukt, kunnen eigenaren mogelijk worden gedwongen te vertrekken, Al denkt de wethouder in overleg tot maatoplossingen te komen. Hij sprak zich donderdag niet concreet uit over de vraag wanneer de gemeente overgaat tot handhaving en of eigenaren kunnen worden gedwongen hun schip weer vaarklaar te maken..

Ligplaatsvergunning kan schepen op orde te houden

Voor de verdere toekomst zou een vergunningstelsel volgens Van der Schaaf problemen als in de Noorderhaven kunnen voorkomen. Ook het Woonschepencomité Groningen pleit daarvoor. Volgens de wethouder kan de raad hierover uitgewerkte plannen tegemoet zin in het nieuwe woonhavenbeleid waar de gemeente aan werkt.

Het mes snijdt aan twee kanten, zegt Van der Schaaf. Door ligplaatsen te koppelen aan een vergunning kan de gemeente eisen stellen aan bijvoorbeeld de staat van onderhoud van schepen. Tegelijkertijd geeft het de eigenaren rechtszekerheid die nodig is om bij de bank financiering te regelen om hun schip op orde te houden.

menu