Raad van Kinderen in Stad

Directeuren die opeens een 10-jarige aan de vergadertafel ontdekken. Het is niet ondenkbaar als de Raad van Kinderen in de stad Groningen een feit is.

Wethouder Mattias Gijstbertsen (GroenLinks) omhelst het landelijke programma Raad van Kinderen, waar op dit moment zeventig bedrijven, organisaties en overheden aan meedoen. Zij praten met kinderen onder meer over maatschappelijke vraagstukken als gezonde voeding, wijkverbetering en het gebruik van wind- en zonne-energie. Het doel is kinderen meer te leren ‘over de wereld om hen heen’. En wie weet, kijken directeuren, bestuursvoorzitters of wethouders na een gesprek met kinderen heel anders tegen het vraagstuk aan.

Als deze raad ook in Groningen komt, zoekt de gemeente de deelnemers bij scholen. Die gaan onder begeleiding van de Missing Chapter Foundation (MCF), die het initiatief nam voor het programma, aan de slag. Die legt het contact tussen de raad en de deelnemende organisaties. De laatste bedenken het dilemma waar de kinderen zich mee bezighouden.

De Raad van Kinderen is onderdeel van de plannen voor jongerenparticipatie in de stad. Ook nieuw is de komst van een Jongerenpanel. Het college wil Groningse jongeren van 12 tot en met 18 jaar met enquêtes benaderen. Wie heeft er een bijbaantje? Waar geef je je geld aan uit? Doe je aan sport? En wat eten ze zoal?

Het college kondigde al eerder aan dat er ook een Jongerenombudsman komt, die een aanspreekpunt wordt voor jongeren tot 18 jaar en hun ouders. In januari 2017 buigt de gemeenteraad zich hierover.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.