De Raad van State heeft dinsdagmiddag met een spoeduitspraak de bouw van de Kattenbrug over het Schuitendiep in Groningen stilgelegd.

Voorzieningenrechter Eric Minderhoud schorste tijdens een rechtszaak in Den Haag een uitspraak van de Groningse rechtbank.  Die zag geen probleem in de bouw(omgevings)vergunning die de gemeente aan zichzelf verleend had.

Daarop stapte omwonende Kors van Bladeren naar de Raad van State. Volgens Van Bladeren is de vergunning in strijd met het bestemmingsplan en heeft Groningen onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van de aanleg van de brug voor het beschermde stadsgezicht rondom het Schuitendiep.

Gemeente vreest verkeerschaos in de stad

Ondanks een vlammend betoog van stadsadvocaat Rens Snel dat het stilleggen van de bouwwerkzaamheden aan de brug tot een kettingreactie en tot een verkeerschaos in de stad zal leiden, besloot de staatsraad de Groningse uitspraak en vergunning te blokkeren tot later dit jaar een uitspraak is gedaan in de bodemzaak.

Overigens gaat de schorsing pas in op vrijdag 14 mei om 17 uur. Dat geeft de gemeente nog even de tijd om een aantal verkeers- en bouwmaatregelen te kunnen nemen. Want de straten rondom de geplande brug liggen open en er kan nu geen verkeer over heen.

De staatsraad zei het cruciaal te vinden dat de gemeente een uitgebreidere vergunningsprocedure moet volgen, omdat het bestemmingsplan openbaar vaarwater uit 2010 op die plek geen brug toelaat.

Volgens advocaat Snel laat het bestemmingsplan dat wel toe. Hij erkende evenwel dat als de hoogste bestuursrechter dat anders ziet B&W van Groningen morgen waarschijnlijk alsnog een zogenoemde afwijkingsvergunning gaat verlenen. Volgens Snel zijn alle benodigde onderzoeken al gedaan en is een reparatievergunning een fluitje van een cent.

Zonde dat stukje historisch Groningen wordt opgepofferd

Tegenstander Kors van Bladeren betwijfelt dat ten zeerste en denkt dat er heel wat meer onderzoek, zoals naar de geluids- en trillingsoverlast en de aantasting van het beschermde stadsgezicht. Van Bladeren betwijfelt verder de noodzaak en zin van de Kattenbrug. Groningen wil die gebruiken om een ander busroute aan te leggen, zodat de bussen niet meer over de Grote Markt hoeven. Die gaan dan via het Schuitendiep en de Kattenbrug rond het centrum.

Volgens Van Bladeren ligt er al weer een nieuw mobiliteitsplan waarin de bussen nog oostelijker worden omgeleid en dan is de Kattenbrug binnen vijf jaar overbodig. Hij vindt het zonde dat daarvoor een prachtig stukje historisch Groningen voor moet worden opgeofferd.

De gemeente Groningen zit nu met een fiks probleem, omdat de Kattenbrug een belangrijke schakel is in het een groot verkeers- en openbaarvervoersproject. Dat komt nu in ieder geval een paar weken op zijn kont te liggen. Groningen had binnen een paar weken de leggers en het brugdek willen plaatsen. Dat gaat even niet door. De bodemzaak volgt later dit jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen