Raad van State stelt uitspraak over ringweg Groningen uit

De Raad van State komt voorlopig niet met een uitspraak over de ombouw van de Zuidelijke Ringweg in Groningen.

De afdeling bestuursrechtspraak streefde naar een uitspraak binnen zes weken (voor 6 juli), maar dat lukt niet. Ze heeft minstens twaalf weken nodig, meldt een woordvoerder van de Raad maandag. Volgens haar is dat bij grote en ingewikkelde zaken niet ongebruikelijk.

De Raad trok in mei een dag uit voor de bezwaren van een grote groep omwonenden en belanghebbenden. Ze maakten om allerlei redenen bezwaar. Zo zou de ombouw niet volgens de regels zijn uitgevoerd en veel te omvangrijk zijn om als ‘wegverbreding' onder de Crisis en Herstelwet te schuiven.

Sommige bezwaarmakers vinden dat het verleggen van kabels, leidingen en buizen niet zou mogen beginnen voordat het definitieve besluit voor de ombouw is genomen. Aanpak Ring Zuid start er binnenkort mee en verwacht hier en daar grote overlast.

Op de tekening boven het nieuwe Julianaplein vanuit de richting Assen. Op de voorgrond slaat verkeer van de A28 naar de binnenstad, dat nu nog in tunneltje onder het plein door gaat (zonder verkeerslichten), voor het plein af naar de Vondellaan. Auto's en bussen moeten dan linksaf en rijden straks over een nieuwe Brailleweg verder langs het Noord Willemskanaal. Op die route komen zeker drie stoplichten te staan. In totaal staan er straks twaalf verkeerslichten bij het plein in plaats van de huidige vijf (kaartje Groningen Verdient Beter).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.